ΠΕΟ: Η κατάθεση Βύρωνος ξεκαθαρίζει την πραγματικότητα

15:49 25/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή του Υπεύθυνου της Υπηρεσίας ανάκτησης χρεών της Τράπεζας Κύπρου, Βύρωνα Βύρωνος, ξεκαθαρίζει πλήρως τους λόγους που το Δ.Σ. Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται η περαιτέρω δικαστική διεκδίκηση του υπόλοιπου της Tamasos

Hotel Enterprises, της οποίας μέτοχος είναι η ΠΕΟ και αποκαθιστά με σαφήνεια και καθαρότητα την πραγματικότητα γύρω από το χειρισμό αυτού του θέματος από την Τράπεζα.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ, που σημειώνει πως από την κατάθεση είναι φανερό ότι ούτε διαπλοκή, ούτε οτιδήποτε άλλο νομικά ή ηθικά μεμπτό, υπάρχει πίσω από τη συγκεκριμένη αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση εκείνης της εκκρεμότητας.

Από την κατάθεση του κ. Βύρωνος ξεκαθαρίζουν ότι η τράπεζα είχε επιλέξει η ίδια να μην προχωρήσει σε ρευστοποίηση του 1,5 εκατομμυρίου μετοχών της New Marathon που ήταν εγγύηση για το υπόλοιπο δάνειου ύψους 850 χιλ. ευρώ.

“Η επιλογή αυτή είχε σχέση με την προσπάθεια της Τράπεζας να διαχειριστεί προς το συμφέρον της το πολύ μεγαλύτερο χρέος της εταιρείας New Marathon το οποίο ανέρχετο σε πολλά εκατομμύρια. Στην προσπάθεια αυτή της Τράπεζας Κύπρου, η ΠΕΟ συνεργάστηκε πλήρως μαζί της κατόπιν διαβεβαιώσεων ότι θα διασφαλιστούν και τα δικά της συμφέροντα”, προστίθεται.

Προκειμένου δε να διευκολυνθεί η Τράπεζα στους χειρισμούς της, αναφέρεται, η ΠΕΟ αποποιήθηκε ακόμα και δυνατοτήτων οι οποίες προέκυπταν μέσα από τη συμφωνία πώλησης των ξενοδοχειακών της μονάδων και οι οποίες εάν και εφόσον ενεργοποιούνταν ήταν δυνατό να προκαλέσουν προβλήματα στις ενέργειες της Τράπεζας να διαχειριστεί προς το συμφέρον της το χρέος της New Marathon.
Εμφανώς, συνεχίζει η ΠΕΟ, αυτοί είναι και οι λόγοι που η Τράπεζα δεν διεκδίκησε για πάνω από μια 10ετία την είσπραξη του υπόλοιπου, ούτε και επεδίωξε να ρευστοποιηθούν οι μετοχές που ήταν εγγύηση για αυτό το υπόλοιπο.

Από την κατάθεση του κ. Βύρωνος, προσθέτει η ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει ότι η εμπλοκή των ονομάτων ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ, ως εγγυητών στο εν λόγω υπόλοιπο δανείου, είναι λόγω της ιδιότητας τους ως μέλη της ηγεσίας της ΠΕΟ στην οποία ανήκουν οι μετοχές της Tamasos Hotel Enterprises.

“Κανένα από αυτά τα στελέχη δεν είχαν οποιαδήποτε προσωπική σχέση με αυτά τα υπόλοιπα. Ο δε Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δεν έχει λάβει ποτέ δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου ώστε να τύχει ο ίδιος ιδιαίτερης μεταχείριση”, προστίθεται.

Για χάρη της ιστορίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διευκρινίζουμε ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και τη λειτουργία δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αξιοποίηση τους σε προγράμματα ανάπαυσης των εργαζομένων καθώς και τουριστικών ανταλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η ΠΕΟ διευκρινίζει ότι τα δάνεια αυτά, προς το τέλος της δεκαετίας του 90 αποδείχτηκαν μη διαχειρίσιμα. Κατόπιν ενθάρρυνσης και της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ανησυχούσε για την πορεία τους, οι ξενοδοχειακές μονάδες πωλήθηκαν προς την εταιρία New Marathon η οποία ήταν επίσης πελάτης της Τράπεζας Κύπρου ενόψει της προσπάθειας ένταξης της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

“Τα γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία όταν αναλυθούν είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα και από το ξεκαθάρισμα που κάνει η κατάθεση του κ. Βύρωνος, επιβεβαιώνουν πλήρως αυτό που από την πρώτη στιγμή με κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε η ΠΕΟ: ότι δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου ακύρωσε τις προσωπικές εγγυήσεις των ηγετικών στελεχών της ΠΕΟ και αποφάσισε εξωδικαστική διευθέτηση αμοιβαία αποδεκτή, διότι ούτε νομικά, ούτε ηθικά δεν θα δικαιολογείτο να αρνηθεί την ευθύνη της και να επιδιώξει δικαστικές αγωγές”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μετά την κατάθεση του κ. Βύρωνος και την αποκατάσταση της τάξης, αναφέρει η ΠΕΟ, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τη λύπη και την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι τόσο ΜΜΕ, όσο και διάφοροι αρθρογράφοι ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, θεωρούν ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση τη σπίλωση και τη διαπόμπευση ανθρώπων και θεσμών, χωρίς να επιδεικνύουν έστω και το στοιχειώδη σεβασμό στη δεοντολογία και στους απλούς κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης.

Η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης κάποιων ατεκμηρίωτων, «τυχαίων» διαρροών, για «σκάνδαλο διαπλοκής» στο οποίο να εμπλέκουν την ΠΕΟ και τα στελέχη της, προστίθεται, αποδεικνύεται από τις χθεσινές καταθέσεις, ότι λειτούργησε σε τελική ανάλυση και ως μέσο αποπροσανατολισμού τόσο της κοινής γνώμης όσο και των ερευνών.

Τα πραγματικά σκάνδαλα, αναφέρεται, έχουν να κάνουν με την εποπτεία, τον έλεγχο και τη διαχείριση δεκάδων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία αφήνουν την Τράπεζα εκτεθειμένη για ποσά ασύγκριτα μεγαλύτερα από μια συνήθη συμβιβαστική διευθέτηση, η οποία αφορούσε κατά κύριο λόγο τόκους και επιβαρύνσεις σε ένα καθυστερημένο υπόλοιπο.

“Εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, την πλήρη και ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και την παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται σε πιθανά σκάνδαλα και ατασθαλίες. Ελπίζουμε ότι αυτός είναι και ο στόχος των Ερευνητικών Επιτροπών και όχι οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες ή υπολογισμοί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα