Έναν επιπλέον χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα της, εξασφάλισε η Πορτογαλία

23:07 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα επιπλέον έτος για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο όριο που θέτει η ΕΕ, εξασφάλισε η Πορτογαλία από τους διεθνούς πιστωτές της, τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από ύφεση και από ιστορικά επίπεδα ανεργίας και παράλληλα αντιμετωπίζει μεγάλη κοινωνική αντίδραση.

Χιλιάδες Πορτογάλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα οργάνωσαν πορεία στους δρόμους της Λισαβόνας στην τελευταία διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας, εν όψει των κυβερνητικών σχεδίων για περιορισμό της δημόσιας διοίκησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Vitor Gaspar

δήλωσε ότι η Πορτογαλία, η οποία υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών, θα πρέπει τώρα να μειώσει μέχρι το 2015 το έλλειμμα της κάτω από το 3,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

“Τα νέα όρια του ελλείμματος είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2013, 4,0% το 2014 και 2,5% το 2015″, είπε ο κ. Gaspar σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε την τριμηνιαία αναθεώρηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν σε αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι στόχοι είχαν ήδη μειωθεί τον Σεπτέμβριο στο 4,5% το τρέχον έτος, στο 2,5% το 2014 και στο 2,0% το 2015.

Ο κ. Gaspar είπε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται τον επιπλέον χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της, λόγω του αδύναμου οικονομικού κλίματος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,3% αυτό το έτος, πολύ περισσότερο από την προηγούμενη εκτίμηση για συρρίκνωση 1,0%.

Κοινή δήλωση που εξέδωσαν ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η εφαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος μεταρρύθμισης “παραμένει σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο, στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συνθηκών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα