Βάζει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

22:32 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα εφαρμόσει αυστηρότερους όρους για τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και για εκείνους που αναζητούν πρόωρη συνταξιοδότηση έτσι ώστε να εξοικονομήσει €5 δισεκατομμύρια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει.

Η Ισπανία θα αυξήσει το όριο ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση από 61 στα 63, που είναι δύο χρόνια χαμηλότερο από την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης, δήλωσε η Υπουργός Απασχόλησης Fatima Banez σε συνέντευξη Τύπου.

Η μεταρρύθμιση θα πλήξει εταιρείες που απέλυσαν μεγάλο αριθμό ατόμων πέρα των 50 ετών όταν προέβησαν

σε περικοπές θέσεων εργασίας, πρόσθεσε, μιλώντας μετά την εβδομαδιαία συνεδρία του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου.

Η αλλαγή που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρία θα περιορίσει επίσης την απόκτηση μακροπρόθεσμων επιδομάτων ανεργίας σε ηλικίες πέρα των 55 ετών, τα οποία θα εξαρτώνται πλέον από το συνολικό εισόδημα μιας οικογένειας, πρόσθεσε.

Αυτό θα επιτρέψει σε συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ θα εξακολουθούν να λαμβάνουν το ήμισυ της σύνταξης τους.

Η κ. Banez είπε ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνουν πρόωρη συνταξιοδότηση είχε αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέσα στην κρίση.

Ανέφερε επίσης ότι 42% των Ισπανών συνταξιούχων το 2012 πήρε πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία ήταν “βαθιά δαπανηρή για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα» – με το ποσό των περίπου €7 δισ. το χρόνο.

Οι δύο βασικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας, UGT και CCOO, τάχθηκαν εναντίον των μεταρρυθμίσεων αναφέροντας σε ανακοίνωση τους, ότι “αυξάνει την κοινωνική ευαισθησία των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας».

Η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε το 2011 την σταδιακή αύξηση της ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης από 65 σε 67 μέχρι το 2027.

Keywords
Τυχαία Θέματα