Σε τελική φάση η προετοιμασία δικτύου φυσικού αερίου, λέει η ΔΕΦΑ

21:06 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο σχεδιασμός για το δίκτυο φυσικού αερίου βρίσκεται στα τελικά στάδια σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστα Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι εντός 15 ημερών θα μπορούν να ανοιχτούν οι οικονομικοί φάκελοι των εταιρειών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης για την ενδιάμεση λύση και θα μπορέσει να ληφθεί απόφαση κατά πόσο θα προχωρήσει με αυτή την επιλογή η Κύπρος

ή όχι.

Οι φάκελοι των εταιρειών, ανέφερε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, το απόγευμα, «αξιολογούνται από τεχνικής και εμπορικής άποψης». Πρόσθεσε ότι «οι οικονομικοί φάκελοι των τριών προτάσεων θα ανοιχθούν, αφού τελειώσει αξιολόγηση όλων των υπολοίπων».

«Φαίνεται ότι στις επόμενες 15 μέρες θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τους οικονομικούς φακέλους , τους τρεις ή τους δύο – εξαρτάται από τι θα δείξουν οι αξιολογήσεις – και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε μια τιμή που τουλάχιστον θα επιφέρει μια σημαντική μείωση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν αυτό συμβεί θα προχωρήσουμε άμεσα στην συνομολόγηση συμβολαίου». Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, είναι συνυφασμένα με το πρόγραμμα κατασκευής των δικτύων διανομής, αφού αν υπάρξει άμεσα η δυνατότητα ενδιάμεσης λύσης τότε θα προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του πρώτου δικτύου.

«Αν δούμε ότι η τιμή δεν είναι αρκετά καλή και θα περιμένουμε το δικό μας φυσικό αέριο θα καθυστερήσουμε λίγο στην υλοποίηση των δικτύων», διευκρίνισε ο κ. Ιωάννου.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό για το δίκτυο βρίσκεται στα τελικά στάδια αφού έχει επιλεγεί η διαδρομή του δικτύου, έχουν ολοκληρωθεί οι διάφορες μελέτες και έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση με τις 22 κοινότητες που επηρεάζονται. Ακόμη ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι όσον αφορά χρηματοδότηση για την κατασκευή του δικτύου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει το έργο μέχρι και κατά 50%. Σε πρώτη φάση αναμένεται να υπάρξει κόστος της τάξης των 65 εκ. ευρώ ενώ συνολικά για την ολοκλήρωση ολόκληρου του δικτύου θα χρειαστούν 500 εκ. ευρώ.

Στην εξέλιξη των εργασιών στο Βασιλικό για το τερματικό πετρελαιοειδών επικεντρώθηκε κατά τη δική του παρέμβαση Διευθύνων Σύμβουλος της VTT Βασιλικό Ltd Γιώργος Παπαναστασίου. Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε φωτογραφίες που δείχνουν πόσο έχει προχωρήσει το έργο. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στους λόγους που επιλέγηκε η Κύπρος από την εταιρεία που έχουν να κάνουν με τη θέση της κοντά στο κανάλι του Σουέζ απ’ όπου διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαϊκών προϊόντων. Το 2011, είπε 17.800 πλοία πέρασαν από το κανάλι του Σουέζ, προσθέτοντας ότι με μια εκβάθυνση που έχει γίνει μπορούν να χρησιμοποιούν το κανάλι του Σουέζ το 60% των δεξαμενοπλοίων του κόσμου. Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε επίσης στην προβλήτα (marine jetty) που σχεδιάζεται στην οποία θα μπορούν να αγκυροβολούν ως και 4 δεξαμενόπλοια.

Το όραμα μιας κατά κύριο λόγο κυπριακής κοινοπραξίας για την κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στο Βασιλικό ανέπτυξε ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Λευτέρης Κανναουρίδης. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα χρησιμοποιεί υποθαλάσσια συστήματα άντλησης φυσικού αερίου μικρής εμβέλειας, τα οποία θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στη φυσική του μορφή στο Βασιλικό, όπου σε ένα μικρό τερματικό θα γίνεται ο σχετικός καθαρισμός για κατανάλωση στην αγορά της Κύπρου, σε μια πρώτη φάση, ενώ σε δεύτερη φάση προγραμματίζεται η τοποθέτηση δύο αγωγών καθώς και θαλάσσιας μονάδας καθαρισμού και μεταφορά του φυσικού αερίου στην ξηρά σε καθαρή μορφή.

Η τιμή θα μειώνεται όσο οι μεταφερόμενες ποσότητες θα αυξάνονται, ανέφερε ο κ. Κανναουρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι στο Ισραήλ έχει ήδη λειτουργήσει επιτυχώς παρόμοιο σύστημα από το Ταμάρ. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι αν το έργο υλοποιηθεί θα υπάρξει ετήσια μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 30%, εστιάζοντας στην αμεσότητα υλοποίησης του έργου. Η επένδυση θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νήσου, ότι πρέπει να υπάρξει έγκαιρη εμπλοκή της ΑΗΚ για εξασφάλιση πιθανών παρεκκλίσεων από ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην έλευση φυσικού αερίου από ενδιάμεση λύση και από τα κοιτάσματα της Κύπρου το συντομότερο δυνατό, ήταν τα συμπεράσματα στα οποία έφτασε κατά τη διάρκεια της δικής του παρουσίασης ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής.

Ο κ. Τσουρής αναφέρθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή στην νήσο λέγοντας ότι το 65% της παραγωγής προέρχεται από το σταθμό του Βασιλικού, το 35% από τη Δεκέλεια και το 5% από τη Μονή, η οποία χρησιμοποιείται περισσότερο για εφεδρεία. Σε αναφορά του στην έκρηξη της 11ης Ιουλίου ανέφερε ότι η ΑΗΚ με τεράστια προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες και τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων αποκατάστησε πλήρως την παροχή μέσα σε 30 μέρες.

Ενημέρωσε ότι δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου ήδη λειτουργού, ενώ τρεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επιδιόρθωσης και αναμένεται να είναι έτοιμες για την καλοκαιρινή περίοδο του 2013. Πρόσθεσε ότι το κόστος των επιδιορθώσεων αναλήφθηκε από την ΑΗΚ και καλύφθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ειδική μνεία έκανα στο γεγονός ότι αυτό συγκρατήθηκε σε λιγότερο από το μισό της πλέον αισιόδοξης αρχικής εκτίμησης.

Μιλώντας για τη συμβολή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού είπε ότι αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το 5% της παραγωγής, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει το 16% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της νήσου μέχρι το 2020. Επέστησε παράλληλα την προσοχή σε τεχνικές δυσκολίες στο σύστημα, λόγω των ΑΠΕ οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο έντονες. Πρέπει, ανέφερε, να ληφθεί υπόψη η περιορισμένη ικανότητα του συστήματος να ανταπεξέλθει σε απότομες μεταβολές παραγωγής ενέργειας.

Ως ένα από τα 5 κορυφαία ενεργειακά έργα ανάμεσα σε 111 αξιολόγησε η ΕΕ το έργο της ΔΕΗQuantum Energy για υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση των 2 mw Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας στην Κύπρο Νάσο Κτωρίδη. Ο κ. Κτωρίδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που συνάντησαν μπροστά τους όπως το γεγονός ότι μετά από λεπτομερή και ακριβή χαρτογράφηση ανακάλυψαν ότι το βάθος πόντισης του καλωδίου δεν θα είναι 2000 μέτρα αλλά στα 2200 μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και στα 2712 μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Μέχρι στιγμής, είπε, κανένα άλλο υποθαλάσσιο καλώδιο δεν προσέγγισε τέτοια βάθη, ενώ πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε ειδικό πιο ελαφρύ και συνάμα πιο ανθεκτικό καλώδιο.

Την ίδια ώρα αντί της αρχικής σύνδεσης από Κρήτη με Πελοπόννησο αποφασίστηκε να γίνει με την Αττική, κάτι που σημαίνει αύξηση του καλωδίου κατά 50% στα 1500 χλμ. Τα πιο πάνω έχουν αυξήσει το κόστος του έργου κατά 180% από 1,5 δισ. ευρώ σε 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των τεχνικών και οικονομικών μελετών που διενέργησαν είναι από κάθε άποψη εξαίρετα, τα οποία, όπως είπε, θα παρουσιάσουν στους αρμόδιους Υπουργούς των τριών χωρών.

Στο ρόλο της ΡΑΕΚ ως θεματοφύλακα της ασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας σε συνδυασμό με την προστασία των καταναλωτών εστίασε ο Σύμβουλος Ενέργειας της ΡΑΕΚ Ανδρέας Θεοφάνους.

Ο κύριος στόχος είναι η ρύθμιση και παρακολούθηση των αγορών του ηλεκτρισμού και του αερίου έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγορές λειτουργούν στη βάση ανταγωνισμού, διαφάνειας και ότι προστατεύεται το συμφέρον των καταναλωτών.

Ο κ. Θεοφάνους έκανε λόγο για προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι ρυθμιστικές αρχές στον ολοένα και πιο μεταβαλλόμενο τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων, των τιμών του ηλεκτρισμού, της λειτουργίας του δικτύου και του ελέγχου ψηλών επιπέδων παραγωγής καθώς και ποιο είναι το σωστό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί. Πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ κοινωνικής πολιτικής και διασφάλισης ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής, διανομής και προμήθειας.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη στους σχεδιασμούς το χρονικό σημείο έλευσής του, αλλά και οι ποσότητες. Σε αναφορά του για τις ΑΠΕ και τα προβλήματα που μπορεί να έχει το σύστημα, είπε ότι η ΡΑΕΚ σχεδιάζει να διενεργήσει μελέτη για να οριοθετήσει το ψηλότερο επίπεδο παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα