Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών

19:21 8/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ελπίδες στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, για παράταση της ζωής τους, δίνει ένα φάρμακο που, πρόσφατα, εγκρίθηκε να διατίθεται ευρέως στην Ευρώπη.

Διεθνείς μελέτες έδειξαν πως το φάρμακο αυτό, το οποίο, ήδη, χορηγείται για την αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, παρατείνει στις γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών το διάστημα, χωρίς επιδείνωση της νόσου, κατά 6 μήνες.

Μολονότι αυτό δεν μοιάζει πολύ, αντιπροσωπεύει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προόδου εναντίον της νόσου, εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες. Παράλληλα, παρότι ακόμη οριστικά δεδομένα

δεν υπάρχουν, αναμένεται ότι το όφελος θα μεταφρασθεί και σε βελτίωση της συνολικής επιβίωσης από την νόσο αυτή.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο», λέει ο παθολόγος-ογκολόγος Αριστοτέλης Μπάμιας, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται, κάθε χρόνο, περίπου 800 νέες ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών – και ποσοστό, περίπου, 70% από αυτές φτάνουν στον ογκολόγο με προχωρημένη νόσο».

Η καθυστέρηση στη διάγνωση της νόσου οφείλεται, κυρίως, στο ότι ο καρκίνος των ωοθηκών, συχνά, είναι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ασυμπτωματικός, ενώ όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματά του, συχνά είναι διφορούμενα και συγχέονται με αυτά λιγότερο σοβαρών νοσημάτων, όπως τα γαστρεντερικά ενοχλήματα.

Το επακόλουθο είναι να γίνεται η διάγνωση, όταν οι περισσότερες ασθενείς βρίσκονται ήδη στο στάδιο ΙΙΙ ή ΙV του καρκίνου, με τον όγκο να έχει κάνει περιτοναϊκές μεταστάσεις, εκτός της πυέλου ή μεταστάσεις στους λεμφαδένες (στάδιο ΙΙΙ) ή να έχει, ήδη, κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος (στάδιο IV).

Κακή πρόγνωση

«Πάνω από τις μισές ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών, τελικά, θα καταλήξουν, ανεξάρτητα από τη θεραπεία την οποία θα λάβουν, κατά την διάρκεια της νόσου τους», λέει ο κ. Μπάμιας. «Και αυτό, διότι ο καρκίνος των ωοθηκών, ανταποκρίνεται μεν πολύ καλά στους αρχικούς θεραπευτικούς χειρισμούς, αλλά το κλινικό όφελος, συχνά, χάνεται γρήγορα».

Η αρχική θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών συμπεριλαμβάνει την …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα