Έκθεση φωτογραφίας για την πολιτιστική καταστροφή στα κατεχόμενα στο ΥΠΕΞ

18:52 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές αποτυπώνεται στην έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «Η καταστροφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία – Η τραγωδία συνεχίζεται…», της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων.

Σε ομιλία της η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε ότι μέχρι το 1974 η Κύπρος

αποτελούσε το σπίτι τριών παλαιοχριστιανικών εντοίχειων ψηφιδωτών από τα συνολικά επτά στον Ορθόδοξο κόσμο, που επιβίωσαν την περίοδο της Εικονομαχίας.

Σήμερα, συνέχισε, μόνο το ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο Κίτι στις ελεύθερες περιοχές παραμένει στην αρχική του θέση αφού τα άλλα δύο αριστουργήματα καταστράφηκαν και η καταστροφή αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπανόρθωτης απώλειας που έχει προκαλέσει η τουρκική κατοχή στο μοναδικό πολιτισμό της Κύπρου.

Φώτο αρχείου

Πρόκειται για το ψηφιδωτό της Παναγίας στην Εκκλησία της Παναγίας της Κυράς στα Λιβάδεια, στην Καρπασία, το οποίο χρονολογείται στον 7ο αιώνα, και τα ψηφιδωτά της Παναγίας Κανακαριάς του 6ου αιώνα στη Λυθράγκωμη, μέρος των οποίων έχει επαναπατριστεί.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία, τους Κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, Πανεπιστήμια, Μουσεία, και προσωπικότητες σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να τερματιστεί το λαθρεμπόριο και η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να επιτύχουμε τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών μας.

Τόνισε ότι η καταστροφή ιστορικών χώρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όπως αποδεικνύεται από την κατεδάφιση της Εκκλησίας της Αγίας Θέκλας στη Βοκολίδα το Μάιο του 2011, κατά τη διάρκεια της παράνομης κατασκευής ενός παρακείμενου ξενοδοχείου.

Η ΥΠΕΞ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν πώς μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Τουρκία, συνεχίζει ατιμώρητα να κατέχει παράνομα μέρος της επικράτειας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και να ακολουθεί πολιτικές οι οποίες έχουν προκαλέσει την καταστροφή, το λαθρεμπόριο και τη βεβήλωση μιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που επιβίωσε για πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια.

Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε, σημείωσε, πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα 200.000 ανθρώπων συνεχίζουν να παραβιάζονται κατάφωρα, ενώ ο υπαίτιος συνεχίσει να παραμένει στο απυρόβλητο.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε τους Δημάρχους των κατεχόμενων δήμων και όλους τους πρόσφυγες της Κύπρου ότι η συλλογική προσπάθεια για τερματισμό της καταστροφής θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωσή μας να κρατήσουμε αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής μας επειδή αυτή η καταστροφή δεν αφορά μόνο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, αλλά την κοινή κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Έπιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Αλέξης Γαλανός ανέφερε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομίας από τους Τούρκους είναι συστηματική και αν

Keywords
Τυχαία Θέματα