ΔΙΑΜΑΝΤΕΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

Επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία μπορεί να προκαλέσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποκάλυψη ενός τεράστιου ορυχείου διαμαντιών στη Σιβηρία, που κρατήθηκε μυστικό επί δεκαετίες.

Το κοίτασμα του Ποπιγκάι ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε μια ακατοίκητη ζώνη της ανατολικής Σιβηρίας, σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό, το Καντίγκα. Λόγω του Ψυχρού Πολέμου το κοίτασμα χαρακτηρίστηκε  “στρατηγικό απόθεμα” της τότε ΕΣΣΔ και περιβλήθηκε με άκρα  μυστικότητα.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ινστιτούτο

Γεωλογίας και Μεταλλευμάτων Σομπόλεφ του Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας δημοσίευσε σπάνιες πληροφορίες για το ορυχείο το οποίο βρίσκεται σε έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου εκατό χιλιομέτρων.Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από την πτώση ενός αστεροειδή πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Το κρουστικό κύμα από την πρόσκρουση μετασχημάτισε αυτομάτως τον γραφίτη του υπεδάφους σε μικροσκοπικά διαμάντια, σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων.

Τα διαμάντια, που έχουν διάμετρο 0,5-2 χιλιοστά και μοιάζουν με κόκκους σκόνης αλλά είναι γκρίζα, γαλάζια και κίτρινα χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, στις γεωτρήσεις και στην κατασκευή αεροσκαφών.

Τα αποθέματα του Ποπιγκάι σε καράτια είναι 110 φορές περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα διαμαντιών, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου. Επιπλέον είναι δυο φορές πιο ανθεκτικά από τα συνηθισμένα βιομηχανικά διαμάντια, σύμφωνα με τον Νικολάι Ποχιλένκο, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Σομπόλεφ.

«Με το σημερινό ρυθμό χρήσης των βιομηχανικών διαμαντιών, τα αποθέματα του Ποπιγκάι καλύπτουν τις ανάγκες για τα επόμενα 3.000 χρόνια» και θα μπορούσαν να υποκινήσουν “μια βιομηχανική επανάσταση στον κόσμο”, ιδίως στην κατασκευή αεροσκαφών και αυτοκινήτων, πρόσθεσε ο Ποχιλένκο.

“Ο κρατήρας του Ποπιγκάι μπορεί να συνταράξει την αγορά διαμαντιών. Είναι αδύνατο να πούμε τι θα γινόταν με την τιμή”, είπε από την πλευρά του ο Γκενάντι Νικίτιν, ο υποδιευθυντής της Iakoutnipromalmaz, μιας εταιρείας της Γιακουτίας (ανατολική Σιβηρία) που ειδικεύεται στα διαμάντια.

Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εκμετάλλευση του Ποπιγκάι ενδέχεται να αποδειχθεί ασύμφορη επειδή το κοίτασμα βρίσκεται σε μια ζώνη μονίμως παγωμένου εδάφους και δεν υπάρχουν κοντά δρόμοι ή σιδηροδρομικό δίκτυο.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα