Εκστρατεία ΟΠΟΚ για Κύπρο ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς

17:44 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε εκστρατεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ανθρώπινη υγεία, στις παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες και το φυσικό περιβάλλον, που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος με περιβαλλοντικές και αγροτικές οργανώσεις και οργανισμούς, δηλώνει ότι συμμετέχει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, δίδοντας επίσης στη δημοσιότητα την ολοκληρωμένη θέση της για το θέμα.

Η ΟΠΟΚ τονίζει την άμεση ανάγκη σωστής ενημέρωσης του

κοινού και την απαλλαγή από ΓΤΟ, τη σήμανση των ζωικών προϊόντων από ζώα που τρέφονται με ΓΤ ζωοτροφές, ειδικά για το γάλα που αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, την ανάγκη για παράλληλη προώθηση της δημιουργίας δικτύου τοπικών τραπεζών παραδοσιακών σπόρων ως μέτρο εξασφάλισης των τοπικών ποικιλιών φυτών της Κύπρου και προστασίας τους από τον κίνδυνο επιμόλυνσης με ξένο γενετικό υλικό από καλλιέργειες ΓΤΟ.

“Θεωρούμε απαραίτητο να τονιστεί ότι η Γενετική Μηχανική έχει τη δυνατότητα να εξάγει γονίδια ενός οργανισμού και να τα εισάγει σε κύτταρο ενός άλλου μη συμβατού οργανισμού, οπόταν η τροποποίηση γίνεται μεταξύ μη συμβατών οργανισμών, δημιουργώντας έτσι ένα, νέο τροποποιημένο οργανισμό (ΓΤΟ) με καινούργιες ιδιότητες, χωρίς αυτές να γίνονται αντιληπτές από την εξωτερική τους εμφάνιση”.

Η θέληση των Κυπρίων διαφάνηκε στη διάρκεια της πολύχρονης εκστρατείας της ΟΠΟΚ για ανακήρυξη της Κύπρου σε ζώνη Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που σημειώνει ότι από το 2000 συλλέχθηκαν σχεδόν 80.000 υπογραφές με την συμμετοχή και εμπλοκή όλων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, συνδέσμων γονέων και μαθητών. “Η μεγάλη αυτή παγκύπρια εκστρατεία της ΟΠΟΚ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό συλλογής υπογραφών σε αναλογία με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

Στα πλαίσια αυτά, εκδόθηκαν Διακηρύξεις από την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων με τις οποίες προτρέπουν τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ανακηρύξουν την επικράτειά τους σε ζώνες ελεύθερες από ΓΤΟ, προστίθεται με την επισήμανση ότι ήδη έχουν ανακηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από ΓΤΟ οι Δήμοι Λευκωσίας, Λάρνακας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Λακατάμιας, Λατσιών, Γερμασόγιας, Αγίου Αθανασίου και το σύμπλεγμα κοινοτήτων Ψευδά, Αγίας Άννας, Καλού Χωριού, Μοσφιλωτής, Πυργών, Κόρνου και Σιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα