Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει παρών στην πράσινη πολιτική

17:15 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει παρών στην πράσινη πολιτική ενισχύοντας τις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου μετά από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι κατά την συνάντηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τους συνεργάτες της μας δόθηκε η ευκαιρία «να αποφασίσουμε και να καταγράψουμε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού

πλάνου, στο πλαίσιο ενός περιβαλλοντικού στρατηγικού σχεδιασμού τον οποίο θα εξαγγείλουμε σύντομα και που θα αποτελέσει τον ολοκληρωμένο οδικό μας χάρτη για τα επόμενα χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «η Εθνική Φρουρά ευαισθητοποιείται και συμμετέχει ενεργά στην συνολική αυτή προσπάθεια της πολιτείας και της κοινωνίας για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «στο πλαίσιο του στρατηγικού μας πλάνου σχεδιάζουμε την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σε δέκα στρατόπεδα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο – τρία χρόνια και αποτέλεσε εξάλλου και βασική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη».

Ανέφερε ότι «η περιβαλλοντική συνείδηση που θέλουμε να αναπτύξουμε μέσα στους νέους μας είναι μέρος βέβαια αυτής της στρατηγικής και ασφαλώς είναι και καθοριστικής σημασίας, όπως καθοριστικής σημασίας είναι και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων η οποία αφενός θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στην μείωση των λειτουργικών εξόδων».

Το Υπουργείο Άμυνας είπε ο κ. Φωτίου, «έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα την περιβαλλοντική εκπαίδευση των εθνοφρουρών μας».

«Νομίζω ότι η διαπαιδαγώγηση και η συμμετοχή τους σε τέτοια προγράμματα εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα αποτελέσει τον πυρήνα ώστε αυτή η ευαισθητοποίηση να στεφθεί με επιτυχία», συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας.

Είπε ακόμα ότι «μέσα από αυτές τις ενέργειες μας που περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, εξοικονόμηση νερού, συστήματα ανακύκλωσης υγρών αποβλήτων, φωτοβολταϊκά συστήματα έχουμε στόχο να εξοικονομήσουμε και αρκετά χρήματα».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η Εθνική Φρουρά πληρώνει γύρω στα 6,5 με 7 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια ωστόσο μέσα από την πολιτική για πράσινα στρατόπεδα και γενικότερα την εξοικονόμηση ενέργειας και την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν αυτά τα 7 εκατομμύρια».

Κατά την συνάντηση, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, «αγγίξαμε και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που είναι τα προγράμματα της ΕΕ που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και εκείνο που έχουμε αποφασίσει σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος είναι ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε αρκετές από αυτές τις δράσεις να συγχρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτός είναι στόχος».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η στήριξη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η βοήθειά της είναι καθοριστικής σημασίας και έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, αυτή την κοινή πορεία και πολύ σύντομα θα εξαγγείλουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική στρατηγική όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «οι περιβαλλοντικοί στόχοι του Υπουργείου Άμυνας χρειάζονται επικαιροποίηση αλλάζουν τα δεδομένα με γρήγορους ρυθμούς και αυτό που αλλάζει πιο πολύ έχει να κάνει με την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως είπε η Ιωάννα Παναγιώτου «έχουμε μεγάλα στοιχήματα να τα κερδίσουμε μπορούμε όμως και μέσα από την βοήθεια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και μέσα από ένα πολύ καλό σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα και καταγραφή συγκεκριμένων στόχων τους οποίους να μπορούμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία και του Γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και άλλων φορέων και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι «αρχίζουμε δουλειά με την καταγραφή και το χρονοδιάγραμμα, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτούς τους στόχους νοουμένου ότι πιστεύουμε στην πράσινη ανάπτυξη και στην βιωσιμότητα την περιβαλλοντική της Εθνικής Φρουράς μπορούμε να τους επιτύχουμε αυτούς τους στόχους μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα