Εκστρατεία για τα οικονομικά οφέλη της λύσης του Κυπριακού

16:16 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η οικονομική διάσταση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος δεν έχει τη θέση που της αρμόζει κυρίως μέσα στις σημερινές οικονομικές δύσκολες συνθήκες, εκτιμά το ΚΕΒΕ, το οποίο παρουσίασε σήμερα την διαφωτιστική εκστρατεία «Τί θα γίνει αν…» στα πλαίσια του δικοινοτικού προγράμματος «Οικονομική Αλληλεξάρτηση ΙΙ» σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η εκστρατεία την οποία στηρίζει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNDP – ACT, περιλαμβάνει

την προβολή ταινίας η οποία γνωστοποιεί τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για ολόκληρη την Κύπρο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Περιλαμβάνει επίσης διοργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πειλίδης, στην ταινία, μέσα από τις συνεντεύξεις δύο αξιόλογων οικονομολόγων, του Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη και του Mustafa Besim από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαφαίνεται η σημαντική επίδραση που μπορεί να επιφέρει μία λύση του Κυπριακού στην οικονομία ως σύνολο και επιβεβαιώνονται οι διαπιστώσεις του ΚΕΒΕ και του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου που προκύπτουν από αριθμό στοιχείων που υπάρχουν, καθώς και μελετών που έχουν διεξαχθεί.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας και η Κύπρος θα αποτελεί πλέον αναμφισβήτητα το πιο σταθερό μέρος στη νευραλγική περιοχή στην οποία βρίσκεται. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, την προσέγγιση ανεξερεύνητων μέχρι τώρα αγορών και την τόνωση τομέων που τώρα βρίσκονται σε ύφεση. Τα οφέλη δε για την απασχόληση και τη δραστική μείωση της ανεργίας αλλά και την μετανάστευση των νέων θα είναι τεράστια.

Ο κ. Πειλίδης σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνθήκη για αποφυγή διπλής φορολογίας με την Τουρκία θα επιτρέψει στην Κύπρο να παρέχει σωρεία επαγγελματικών υπηρεσιών σε Τουρκικές εταιρείες που θα είναι εγγεγραμμένες στο νησί ενώ γενικότερα θα αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Η πρόσβαση δε των πλοίων υπό Κυπριακή σημαία στα Τουρκικά λιμάνια θα έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου ως το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην Ευρώπη και θα δώσει επίσης πρόσβαση σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής Ασίας.

«Η εμπιστοσύνη στην Κύπρο ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο θα μεγαλώσει και η Κύπρος θα καταστεί ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες με όλα τα οφέλη που αυτό θα έχει για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επιπρόσθετα θα υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και αυτό θα έχει ευεργετικότατες επιπτώσεις ιδιαίτερα στα ενεργειακά σχέδια της χώρας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου πέραν από τα εμφανή οφέλη θα έχει και ως αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων προγραμμάτων σπουδών στα Κυπριακά πανεπιστήμια τοποθετώντας έτσι την Κύπρο ουσιαστικά στον εκπαιδευτικό χάρτη και δημιουργώντας επιπρόσθετες ευκαιρίες εργοδότησης.

Είπε επίσης ότι ευνοϊκές επιπτώσεις θα υπάρξουν επίσης στον τουρισμό αλλά και άλλους οικονομικούς κλάδους που δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί όπως η γεωργία μέσω της εισαγωγής νερού από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι η επίλυση των ζητημάτων ιδιοκτησίας θα ενδυναμώσει τον τομέα των ακινήτων και τη συναφή ζήτηση από κατοίκους του εξωτερικού.

«Όλα τα πιο πάνω θα συμβάλουν επίσης στην γρηγορότερη επίλυση του προβλήματος των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους και την έξοδο μας από την οικονομική κρίση, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας. Τα οποιαδήποτε προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι προσωρινά ενώ τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη θα είναι τεράστια. Η επανένωση της πατρίδας μας θα επιφέρει οικονομικά οφέλη και στις δύο κοινότητες ενώ η μη επίτευξη λύσης δεν ωφελεί κανένα», δήλωσε ο κ. Πειλίδης.

Εξέφρασε επίσης τη δέσμευση των δύο Επιμελητηρίων να στηρίξουν τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και με μοναδικό γνώμονα το καλό και την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού.

Ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι ο απλός πολίτης ενδιαφέρεται για την επίλυση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα.

« Εμείς θέλουμε να βάλουμε στην εξίσωση και αυτή την διάσταση κάτι που νιώθουμε ότι δεν τονίζεται σημαντικά, ότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, μέσα από μια σωστή και λειτουργική λύση, η οικονομική ανάπτυξη που θα προέλθει να είναι τέτοιας μορφής που να βοηθήσει ουσιαστικά και τις δύο κοινότητες στην επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται εκβιαστικά ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό δεν μπορούν να υπάρξουν αυτά τα οικονομικά οφέλη, ωστόσο μπαίνει μια νέα παράμετρος στο τραπέζι που όλοι ορθά σκεπτόμενοι πρέπει να έχουν υπόψη για το πόσο μπορεί να βοηθήσει.

Όπως ανέφερε, το ΚΕΒΕ αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες για να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία και σε αυτή την εξίσωση πρέπει να μπει κάποτε και ο παράγοντας Τουρκία, η οποία είναι η μεγαλύτερη και γρηγορότερα αναπτυσσόμενη οικονομία της περιοχής.

«Όλα αυτά νιώθουμε ότι δεν αντιμετωπίζονται με την σοβαρότητα που εμπεριέχουν και θέλουμε τον απλό πολίτη να τα λάβει υπόψη», ανέφερε.

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμοχωστιανών

—————————————–

Στα πλαίσια της διάσκεψης ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Γιώργος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην «Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» στην οποία συμμετέχουν Τ/κ και Ε/κ Αμμοχωστιανοί οι οποίοι ζητούν την επιστροφή, την ανοικοδόμηση της πόλης καθώς και το άνοιγμα του λιμανιού της για τ/κ εμπορεύματα. Ζητείται επίσης η ανακήρυξη της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου σε μνημείο της Ουνέσκο.

Στα πλαίσια αυτά η Δικοινοτική πρωτοβουλία η οποία αποτελείται από Τ/κ ενεργούς πολίτες και Ε/κ επιχειρηματίες εργάζεται συστηματικά για αν αναπτύξει ένα όραμα για την Αμμόχωστο, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στους πολίτες και τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι στόχος είναι η αναζωογόνηση και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου μέχρι τη Σαλαμίνα, τον Απόστολο Βαρνάβα και την Έγκωμη.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι προσπάθειες που γίνονται είναι γνήσιες αφού δεν προέρχονται από πολιτικούς, αλλά από ενεργούς πολίτες Αμμοχωστιανούς, ενώ όπως ανέφερε μετά την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, αυτό που μένει είναι να πειστεί η τουρκική πλευρά για το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα