Εκλογές σε κλίμα έντασης στην Τουρκία

10:50 29/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μέσα σε κλίμα έντασης σχεδόν 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν τους τοπικούς άρχοντες στους 2,131 δήμους της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια σε ένα μόνο γύρο.

Η ένταση συνεχίζεται εδώ και τρεις μήνες έπειτα από τον ανοιχτό πόλεμο που ξεκίνησε μεταξύ της κοινότητας Γκιουλέν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Οι δημοτικές εκλογές

της 30ης Μαρτίου έχουν πάρει χαρακτήρα γενικών εκλογών καθώς θα καθορίσουν την τύχη του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού και την πορεία του στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε ο ίδιος της προεκλογική εκστρατεία αυτών των εκλογών και όργωσε κυριολεκτικά την Τουρκία μέχρι που έκλεισε η φωνή του και αναγκάστηκε να περιοριστεί χθες, την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές από τις άλλες επειδή το θερμόμετρο ανέβηκε στο κόκκινο καθώς ξεκίνησε με συλλήψεις γιων των Υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, συνεχίστηκε με αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς εναντίον Υπουργών αλλά ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού και του γιου του. Ακολούθησαν αντεπιθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν διά της προσπάθειάς της να ελέγξει τη δικαιοσύνη και το αστυνομικό σώμα. Όλο αυτό το διάστημα έβγαιναν ηχητικά ντοκουέντα και βίντεο στο διαδίκτυο που έκαιγαν την κυβέρνηση Ερντογάν. Το αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο του τουίτερ και του youtube από την τουρκική κυβέρνηση, μια ενέργεια που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής αναμένεται να δώσει και τις περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα για το πού πάει η Τουρκία και ποιο το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν. Η τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν έτοιμα στις 27 Μαρτίου, είναι της εταιρείας Konsensus του Ταχά Ερντέμ η οποία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές εταιρείες στην Τουρκία. Διέρρευσε ότι με βάση αυτή τη δημοσκόπηση το ΑΚΡ λαμβάνει κοντά στο 45% και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κοντά στο 29%. Αν επαληθευτεί αυτή η δημοσκόπηση, τότε σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει επηρεαστεί και πολύ από τα σκάνδαλα διαφθοράς και θα καταφέρει να βγει αλώβητο και από αυτές τις εκλογές.

Η αντιπολίτευση είναι βέβαιη ότι θα καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά της προκαλώντας τη μεγάλη έκπληξη. Περιμένει επίσης μεγάλη μείωση στα ποσοστά του ΑΚΡ και στοιχηματίζει ότι θα κερδίσει το δήμο Άγκυρας που μέχρι σήμερα τον κέρδιζε με άνεση το κυβερνών κόμμα. Εκτιμούν παράλληλα ότι μπορούν να κερδίσουν και το δήμο Κωνσταντινούπολης από το ΑΚΡ, προβλέποντας ότι μετά από αυτές τις εκλογές θα είναι το τέλος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και να μειωθούν αισθητά τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, θα εξακολουθήσει να έχει την πρωτιά καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Τουρκίας ανήκει στη δεξιά και δεν θα έδινε ψήφο στην αριστερά, στην οποία θεωρείται ότι ανήκει το CHP. Αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται στην περίπτωση που μειωθούν τα ποσοστά του ΑΚΡ να οδηγηθεί η Τουρκία σε κυβέρνηση συνασπισμού αργότερα, στην οποία θα συμμετάσχει και το ΑΚΡ. Υπάρχει και η εκτίμηση ότι το ΑΚΡ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ακόμη και με το φιλοκουρδικό κόμμα BDP.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές και αν θα υποχωρήσει η ένταση. Αυτό που όλοι περιμένουν έπειτα από τις αυριανές εκλογές είναι ο Τούρκος Πρωθυπουργός να κινηθεί εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν και να ξεκινήσουν ακόμη και συλλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα