Έκκληση Στεφάνου προς Άγκυρα για συγκλίσεις

16:21 7/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εάν ο στόχος είναι η επίτευξη νέων συγκλίσεων και η επίτευξη προόδου, θα πρέπει η τουρκοκυπριακή πλευρά να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμή του η Ενωση Ανταποκριτών του ΟΗΕ, με την ευκαιρία του νέου έτους, ότι

δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μπορούν να σημειωθούν μερικά πράγματα.

«Το πρώτο που θα σημείωνα είναι ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα όπως τα έχει σημειώσει ο ΓΓ. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης την αναφορά για τη διεθνή διάσκεψη. Είναι τοποθέτηση και του ΓΓ σε μερικές δηλώσεις του και στο τελευταίο ψήφισμα της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι διεθνής διάσκεψη για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, να υπάρχει πρόοδος στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, κάτι που απηχεί και στη δική μας θέση που, όπως είναι γνωστό, πάντοτε υποστηρίζουμε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει ο διεθνής οργανισμός, με τη συμφωνία των δύο πλευρών, στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας και ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ άπειρο οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι φανερό πως διάφοροι προβληματίζονται αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας». Νομίζω, συνέχισε, ότι όλοι προβληματίζονται πώς στα πλαίσια της προεδρίας ή κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας μπορούν να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξάγονται σήμερα και το χρόνο που παίρνει για τις διαπραγματεύσεις. «Αυτό όμως είναι κάτι που θα δούμε μετά», σημείωσε.

«Μπροστά μας είναι το θέμα του Greentree 2, της συνάντησης. Είναι γνωστό ότι ο ΓΓ έθεσε ως στόχο την επίτευξη προόδου μέσα από νέες συγκλίσεις. Δυστυχώς δεν υπήρξαν αυτές οι συγκλίσεις και έχουμε ξεκαθαρίσει γιατί. Είναι επειδή η τ/κ πλευρά δεν στάθηκε συνεπής στη δέσμευση που οι δύο πλευρές ανέλαβαν έναντι του ΓΓ, ότι δηλαδή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει όταν ηγέτης της τ/κ κοινότητας ήταν ο κ. Ταλάτ, και υπαναχώρησε από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν σε αυτό το διάστημα», πρόσθεσε

Keywords
Τυχαία Θέματα