O πιο έξυπνος σχεδιαστής του κόσμου

Ο 45χρονος Βρετανός Τζόναθαν Αϊβ, γνωστός ως «βασιλιάς του ντιζάιν», ευθύνεται - μαζί με τον Στιβ Τζομπς - για συσκευές όπως το iPod και το iPhone, οι οποίες επαναπροσδιόρισαν τις έννοιες του γουόκμαν και του κινητού τηλεφώνου, αντίστοιχα, και λατρεύτηκαν από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Στη γοητεία του iPod δεν αντιστάθηκε
ούτε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι κάτοχος της δημοφιλούς συσκευής αναπαραγωγής μουσικής από το 2005. Την περασμένη εβδομάδα η 86χρονη Βασίλισσα έχρισε τον Αϊβ ιππότη, αναγνωρίζοντας την προσφορά του «πιο έξυπνου σχεδιαστή του κόσμου» - σύμφωνα με το περιοδικό «Fortune» - στον κόσμο της τεχνολογίας.
Ο σερ Τζόναθαν Αϊβ - για τους φίλους απλώς Τζόνι - βρέθηκε στα 25 του να σχεδιάζει υπολογιστές και γκάτζετ για τη μεγαλύτερη τεχνολογική φίρμα του κόσμου, η οποία του οφείλει ένα μεγάλο μέρος της φήμης της. Σήμερα είναι ένας εκ των αντιπροέδρων της Apple και επικεφαλής του τμήματος Σχεδιασμού της εταιρείας, αριθμώντας στο ενεργητικό του περισσότερα από 400 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ. Οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς της τεχνολογίας συμφωνούν στη διαπίστωση ότι ο Αϊβ μεταμόρφωσε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές από χοντροκομμένα τετράγωνα κουτιά σε φιλικές προς τον χρήστη συσκευές με χρώματα και καμπύλες, βασιζόμενος στη φιλοσοφία ότι ένα εργαλείο οφείλει να είναι όμορφο εκτός από πρακτικό.
Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1967 στο Τσίνγκφορντ, ένα προάστιο του Βορειοανατολικού Λονδίνου στο οποίο βρίσκεται το κυνηγετικό κατάλυμα της βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος αποφάσισε από μικρός να κυνηγήσει το όνειρό του για δημιουργία, κληρονομώντας από τον αργυροχόο πατέρα του την αγάπη για τις πάσης φύσεως κατασκευές.
Ο Αϊβ πέρασε ένα μεγάλο μέρος των παιδικών και εφηβικών του χρόνων διαλύοντας συσκευές μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πώς δουλεύουν. «Κατάλαβα σε πολύ μικρή ηλικία ότι το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να σχεδιάζω», είπε το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες αφότου χρίστηκε ιππότης.Η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε στην Πολυτεχνική Σχολή του Νιούκαστλ, όπου σπούδασε βιομηχανικό σχεδιασμό. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του άρχισε να εργάζεται ως σχεδιαστής εμπορικών προϊόντων και το 1990, σε ηλικία μόλις 23 ετών, ίδρυσε μαζί με τρεις φίλους του την εταιρεία Tangerine (Μανταρίνι), σχεδιάζοντας από νιπτήρες μέχρι τηλεοράσεις.
Ενας από τους πελάτες του ήταν η Apple, η οποία του ανέθεσε να σχεδιάσει έναν φορητό υπολογιστή. Η εταιρεία εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τη δουλειά του, ώστε του προσέφερε μόνιμη απασχόληση. Ο βρετανός σχεδιαστής πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1992 και έκτοτε έγινε το «μυαλό» πίσω από τα περισσότερα προϊόντα της επιχείρησης.
Ωστόσο η σχέση του με την Apple είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Τα πρώτα χρόνια ο Αϊβ ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εταιρεία, η οποία δεν έδινε στο σχέδιο τη βαρύτητα που ο ίδιος ήθελε. Η εικόνα αλλάζει το 1996, όταν ο Στιβ Τζομπς, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρεία, αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία της Ap
Keywords
Τυχαία Θέματα