Εκκληση Σιαρλή στη Βουλή για έγκριση της αποζημίωσης 5 εκ. ευρώ στις ΚΑ

17:22 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παράκληση προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπως εγκριθεί η κρατική αποζημίωση ύψους 5,03 εκατομμύρια ευρώ προς τις Κυπριακές Αερογραμμές για κάλυψη των ζημιών που έχει υποστεί η εταιρεία το 2011 λόγω της απαγόρευσης που επιβάλλει η Τουρκία στην εταιρεία να πετά στον εναέριο της χώρο, απεύθυνε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, τονίζοντας ότι η

έγκριση του συγκεκριμένου ποσού είναι απαραίτητη και επείγουσα.

«Παράκληση όπως το έξοδο που έχει ήδη υποστεί (το 2011) η εταιρεία τύχει γρήγορης και θετικής ανταπόκρισης καθότι η εταιρεία με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει την ανάγκη αυτής της συγκεκριμένης ενίσχυσης», ανέφερε ο κ. Σιαρλή ενώπιον των μελών της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το σχετικό νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να θέσει το νομοσχέδιο για τις ΚΑ ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη και να αναμένει από τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει την Επιτροπή για το σχέδιο αναδιάρθρωση της εταιρείας, το οποίο τυγχάνει ακόμη επεξεργασίας από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Η πλειοψηφία των κομμάτων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου, με εξαίρεση την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ που είναι σύμφωνη στην αποδέσμευση του κονδυλίου, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Εφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Χρίστος Ανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ενώπιον των μελών της Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το σχέδιο ενίσχυσης των ΚΑ με 5 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε σε σχέση με την αύξηση κατά 45 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν θεωρεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως κρατική ενίσχυση τους όρους που τίθεται στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας.

Αναφορικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσης της εταιρείας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο και θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της εταιρείας και όλων των εμπλεκομένων, προτού καταλήξουμε σε τελειωτικό σχέδιο».

«Υπάρχει η συζήτηση, εξέλιξη διαφόρων θεμάτων και θα ήταν πρόωρο αυτή τη στιγμή να μιλούμε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες γίνονται ούτως ώστε η εταιρεία να γίνει πιο βιώσιμη και πιο κερδοφόρα, βάσει των πλάνων της διοίκησης», είπε ο κ. Σιαρλή, προσθέτοντας ότι «η μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας βελτιώνει τη θέση της εταιρείας αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προτού καταλήξουμε στο σημείο που μπορούμε να βεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρείας σε ικανοποιητικό στάδιο ώστε να βρεθεί ο συγκεκριμένος συνεργάτης επενδυτής».

Ανέφερε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ που θα οδηγήσει και στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ο Εφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Χρίστος Ανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το σχέδιο ενίσχυσης των ΚΑ λόγω της απαγόρευσης των

Keywords
Τυχαία Θέματα