Οι σχέσεις ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου στο επίκεντρο συνάντησης Μαρκουλλή-El Araby

16:42 18/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου στο νησί πραγματοποιεί ο επικεφαλής του Συνδέσμου Nabil El-Araby o οποίος το πρωί συναντήθηκε με την ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι σχέσεις Κύπρου-Αραβικού Συνδέσμου, οι σχέσεις του Συνδέσμου με την ΕΕ υπό το φως και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αραβική Ανοιξη

και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Τόσο η κ. Μαρκουλλή όσο και ο κ. El-Araby στις δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν στις σχέσεις του Συνδέσμου με την ΕΕ , σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου η Υπουργική Σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η κ. Μαρκουλλή καλωσόρισε θερμά τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου στη Κύπρο, σημειώνοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά αξιωματούχος του Συνδέσμου επισκέπτεται το νησί και ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες πριν από την ανάληψη της Προεδρίας από την Κύπρο. Είπε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2007 οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται πιο εντατικά ώστε οι σχέσεις αυτές να ενδυναμωθούν.

Η ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος έχει ιστορικές και διαχρονικές σχέσεις με τα Αραβικά κράτη και έχει σταθεί συμπαραστάτης σε πολύ δύσκολες για τα κράτη αυτά στιγμές και για σημαντικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι με πρωτοβουλία της Κυπριακής Προεδρίας θα γίνει στο Κάιρο στις 29 Οκτωβρίου η 2η Υπουργική σύνοδος ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί ώστε να υπάρξει επιτυχία.

Η Υπουργός ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις σε ότι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και την Αραβική Ανοιξη, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Είπε ακόμη ότι η ίδια ενημέρωσε τον κ. El-Araby για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις έρευνες της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Συνδέσμου εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για τη παρουσία του στο νησί, σημειώνοντας ότι με την Κύπρια ΥΠΕΞ γνωρίζονται από τα χρόνια που και η ίδια υπηρετούσε στη Νέα Υόρκη και ότι Κύπρος και Αίγυπτος συνεργάστηκαν στενά και σε επίπεδο ΗΕ.

Σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτεται το νησί .

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, ο κ. El-Araby είπε ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι μια σημαντική δύναμη στο διεθνή χώρο και ειδικότερα σε επίπεδο διεθνών σχέσεων μετά τον ψυχρό πόλεμο, η ΕΕ , όπως ανέφερε, εκπροσωπεί μια δύναμη ισορροπίας και οι απόψεις της γίνονται αποδεκτές.

Αναφέρθηκε και αυτός με την σειρά του στην Υπουργική Σύνοδο στο Κάιρο λέγοντας ότι και εκεί θα συζητηθεί μια σειρ

Keywords
Τυχαία Θέματα