Έκκληση για πνεύμα συνδιαλλαγής απευθύνει στα κόμματα το ΑΚΕΛ

15:43 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ, διά του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού, απηύθυνε σήμερα έκκληση για να υπάρξει πνεύμα συνδιαλλαγής μεταξύ κομμάτων και Κυβέρνησης, προκειμένου να ευρεθεί η ελάχιστη κοινή συνισταμένη και συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα, προκειμένου ενωμένοι όλοι να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο Χριστόφια

για τις οικονομικές προτάσεις της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως “πολύ εποικοδομητική” τη συζήτηση.

“Ξεκινήσαμε”, πρόσθεσε, “με μίαν ευρύτερη συναντίληψη σε σειρά από θέματα, τα οποία κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

“Από εκεί και πέρα”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “το κάθε πολιτικό κόμμα έχει καταθέσει τις δικές του προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το όλο θέμα και έχουμε αποφασίσει ότι το απόγευμα αντιπροσωπείες των κομμάτων, με άτομα πλέον με εξειδικευμένες γνώσεις, θα έχουν συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για να επεξεργασθούν περαιτέρω τα όλα ζητήματα”.

“Η έκκληση, την οποία εμείς απευθύνουμε”, πρόσθεσε, “είναι να υπάρξει ένα πνεύμα συνδιαλλαγής, με την έννοια να δούμε πώς βρίσκουμε την ελάχιστη κοινή συνισταμένη και ποια είναι εκείνα τα ζητήματα, πάνω στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε, ενωμένοι, να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα”.

“Εάν αναλωθούμε στις μάξιμουμ θέσεις του ο καθένας”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “τότε θα έχουμε αποτύχει όλοι”, με αποτέλεσμα να πληρώσει το κόστος ο κυπριακός λαός.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι “υπάρχει καλό κλίμα και διάθεση να υπάρξει μια συνεννόηση”, ενώ, ερωτηθείς ως προς τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι “πρόθεση είναι όπως στις 12 Νοεμβρίου, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, να συζητηθούν τα θέματα στο Γιούρογκρουπ, οπόταν η συζήτηση με την Τρόικα πρέπει να καταλήξει περίπου στο επόμενο δεκαήμερο”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον τα άλλα κόμματα συμμερίζονται τις “ευαισθησίες” του ΑΚΕΛ για την ΑΤΑ και το 13ο μισθό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι “αυτά τα θέματα αποτελούν κοινές προσεγγίσεις όλων των πολιτικών κομμάτων”.

Ερωτηθείς πόσο είναι τελικώς το ποσόν των χρημάτων που θα ζητηθούν από την Τρόικα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αυτό που δεν μπορεί ακόμα να ξεκαθαρίσει είναι το ποσόν, το οποίο θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών” και “αυτό θα μπορούμε να το γνωρίζουμε σε πολύ κατοπινό στάδιο, όμως υπάρχει ένας προσανατολισμός για το περίπου, αλλά για αυτό υπάρχουν περισσότερο αρμόδιοι για να απαντήσουν”.

“Η προσπάθειά μας και αυτό είναι το πνεύμα που επικράτησε στη σύσκεψη”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “είναι το πακέτο μέτρων, που θα πάρουμε τώρα, να είναι επαρκές, έτσι ώστε να μη χρειασθεί να ξανασυζητήσουμε μελλοντικά ένα νέο πακέτο μέτρων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα