Εγκρίθηκε η αναστολή χρηματοδότησης των κομμάτων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

07:36 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εγκρίθηκε χθες μετά τα μεσάνυχτα, από τη Βουλή των Ελλήνων, με 235 ψήφους υπέρ και 34 βουλευτές να δηλώνουν «παρών», σε σύνολο 269 παριστάμενων, η τροπολογία που προβλέπει αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, σε περίπτωση που τα στελέχη τους διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, που έρχεται μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής,

εισήχθη υπό τον αριθμό 851 στο νομοσχέδιο του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με αίτημα του ΠΑΣΟΚ έγινε ονομαστική και τελικά η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος δήλωσε ότι διατηρεί επιφυλάξεις με αιχμή την αναφορά σε «τρομοκρατική δραστηριότητα» – και τη ΔΗΜΑΡ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο επέλεξε να δηλώσει «παρούσα» και να μην δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο. «Παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, με αιχμή την αναφορά της τροπολογίας σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Από την ψηφοφορία αποχή τήρησε η Χρυσή Αυγή, που κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα σε ονομαστική ψηφοφορία χθες βράδυ στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου τέθηκαν οι τροπολογίες για τη ΝΕΡΙΤ και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και την υποχρέωση τους να απογραφούν αλλιώς τίθενται σε αργία. Τόσο η τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ όσο και για τους υπαλλήλους των ΑΕΙ εγκρίθηκαν οριακά με 149 «υπέρ» και 120 «κατά», σε σύνολο 269 ψηφισάντων.

Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, των οποίων οι διοικητικοί υπάλληλοι κλήθηκαν να απογραφούν για να επιλεγούν αυτοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ζήτησε «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα». Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτόπουλο το 60% των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έχουν απογραφεί.

Σημειώνεται ότι χθες έληγε η προθεσμία της απογραφής για τους διοικητικούς υπαλλήλους, με τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω της απεργίας να εντοπίζονται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και αναμένεται η αντίδραση τόσο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του διοικητικού προσωπικού. Συνολικά έχουν κληθεί να απογραφούν οι διοικητικοί υπάλληλοι 8 Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόκληση αντιδράσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1πμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα