Εγκεμέν Μπαγίς: Ηγέτη και όχι Πρόεδρο εξέλεξαν οι Ε/κ

15:34 25/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν είναι Πρόεδρο που εξέλεξε ο «ε/κ λαός», αλλά ηγέτη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς, λέγοντας πως η στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη παλαιότερα στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να αξιολογηθεί ως μια εύστοχη επιλογή για τον ίδιο στο παρελθόν.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Μπαγίς πρόσθεσε ότι «αλλά δεν υπάρχει νόημα εάν αυτή η

εύστοχη βούληση που έδειξε στο παρελθόν δεν συνεχιστεί το ίδιο σήμερα και στο μέλλον. Ελπίζω αυτή η προσέγγιση δεν θα αλλάξει κάτω από την πίεση διαφόρων παραγόντων», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας μια τουρκική παροιμία που λέει: «σε συμβουλεύω, το αλεύρι σου εσύ να το κρατάς», που σημαίνει «ο ίδιος να κάνεις τη δουλειά σου».

«Η ε/κ κοινότητα με τη δική της βούληση εξέλεξε έναν νέο ηγέτη. Ο ε/κ λαός δεν εξέλεξε έναν αρχηγό κράτους, αλλά έναν ηγέτη της κοινότητάς τους. Εύχομαι μια μέρα να υπάρξει στο νησί μια μόνιμη επανένωση, τότε θα υπάρξει ένας νόμιμος Πρόεδρος της Ενωμένης Κύπρου». Το αποτέλεσμα της εκλογής δεν μπορεί να αξιολογηθεί ανεξάρτητα από την αξιολόγηση που θα γίνει από το ψευδοκράτος, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, υποστηρίζοντας ότι στο Κυπριακό η τουρκική και τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε αυτή που είχε φιλική προς μια λύση στάση. Η πολιτική τους στο Κυπριακό, πρόσθεσε, δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει ανάλογα με τον ποιο, εξέλεξε ως ηγέτη μια κοινότητα που εκπροσωπεί μόνο μια πλευρά του νησιού», όπως ανέφερε.

Επεσήμανε δε ότι ο κ. Αναστασιάδης εκλέγηκε ενώ ήταν γνωστό πως είπε ναι στο σχέδιο Ανάν. Χαρακτήρισε δε σοβαρή δυνατότητα στα χέρια του το γεγονός ότι αυτή του τη βούληση δεν την παραχώρησε σε κανένα άλλο όργανο στην ε/κ πλευρά. «Αυτή τη δυνατότητα μπορεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία και τότε το Κυπριακό είναι δυνατόν να οδηγηθεί προς μια λύση». Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι το αντίτιμο της μη λύσης θα το πληρώσει το ψευδοκράτος, ανέφερε ο Εγκεμέν Μπαγίς λέγοντας ότι η πιο ισχυρή οικονομικά και πολιτικά πλευρά σήμερα στο νησί που πάντοτε είναι υπέρ της λύσης, είναι η τ/κ.

Παρά το ότι η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις της έναντι στους Τ/κ, ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχους, παρά το ότι παράβλεψε τις κακομαθημένες συμπεριφορές και έδωσε άδεια να εφαρμόσουν ό,τι ήθελαν, δεν μπόρεσε να σώσει την ε/κ πλευρά από την χρεοκοπία. «Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης βλέποντας αυτές τις πραγματικότητες, στο πλαίσιο της δικής του βούλησης, θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα». Η κακομαθημένη συμπεριφορά και η αδιαλλαξία των Ε/κ, συνέχισε, είναι ο λόγος που σέρνονται στο πηγάδι.«Ή θα συνεχίσει να σέρνεται στο πηγάδι ή θα πιάσει το σχοινί της λύσης για να βγει από εκείνο το πηγάδι. Το κλειδί της λύσης είναι η αμοιβαία προσέγγιση».

Εκφράζοντας την επιθυμία οι Προεδρικές εκλογές να είναι μια νέα ευκαιρία για λύση στην Κύπρο. «Κάθε εκλογή είναι μια νέα αρχή. Αυτή η νέα αρχή πιστεύω ότι πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να μισανοίξει μια νέα πόρτα για λύση. Εμείς είμαστε έτοιμοι στο Κυπριακό να πατήσουμε το κουμπί reset (επανεκκίνησης)».

Ο κ. Μπαγίς εξέφρασε συγχαρητήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα κάνοντας μια φιλική – όπως είπε – συμβουλή προς την «ε/κ διοίκηση», να συναντηθούν με τους αντίστοιχούς τους, όπως ανέφερε, στο ψευδοκράτος. Μετά την συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Ιρσέν Κιουτσιούκ και τον «πρόεδρο» Ντερβίς Έρογλου, συνέχισε, «με την προϋπόθεση ότι θα είναι όλοι μαζί, ας έρθουν στην Κωσταντινούπολη, με την πρόσκλησή μας να φάμε ψάρι με θέα τον Βόσπορο. Με ευχαρίστηση να φιλοξενήσουμε όλους τους εκλελεγμένους ηγέτες του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα