Δύσκολη χρονιά και το 2013 προβλέπει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

15:03 25/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δύσκολη χρονιά θα είναι και το 2013, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της αυξανόμενης ανεργίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, στην ομιλία του στην 80η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο από το 2014 θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ.

Όπως είπε η χρεοκοπία

και η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, που παρουσιαζόταν ως αναπόφευκτη ένα χρόνο πριν έχει απομακρυνθεί και υπάρχει δυνατότητα για βαθμιαία έξοδο από την κρίση, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η Ελληνική Οικονομία δεν έχει εξαλείψει τους κινδύνους που την απειλούν, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά κρίση και μπορεί να εκτροχιαστεί. Το 2012 σημειώθηκε για Πέμπτη συνεχή χρονιά υποχώρηση του ΑΕΠ, με σωρευτική μείωση στην πενταετία 2008-2012, της τάξης του 20,1% και όπως προέβλεψε ο κ. Προβόπουλος, αυτό το ποσοστό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο το 2013, καθώς η ύφεση συνεχίζεται.

Αναφερόμενος στην αύξηση της ανεργίας, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι αυτό οφείλεται στην ύφεση, με το ποσοστό των ανέργων να φτάνουν για το 2012 το 24,5%, σημειώνοντας ρεκόρ, ενώ αναμένεται νέα αύξηση το 2013, οπότε και αναμένεται ύφεση 4,5% και περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, «η μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη ύφεση επιτάσσει ταχύτερο βηματισμό στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών» και πρόσθεσε ότι για την ύφεση των τελευταίων ετών, η οποία ήταν βαθύτερη από τα προβλεπόμενα, το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής και συγκεκριμένα στη διστακτικότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις και στην υστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας ότι «εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί με συνέπεια από την αρχή του προγράμματος, σήμερα θα είχαν ήδη γίνει αισθητές οι ευνοϊκές επιδράσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε ότι το 2014 θα υπάρξουν θετικοί ρυθμοί μεταβολής του ΑΕΠ, λόγω της τόνωσης της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης που αναμένονται ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, η πρόοδος στην απελευθέρωση των αγορών, η επανεκκίνηση σημαντικών έργων υποδομών και η προγραμματισμένη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ μίας αναμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα είπε ότι αυτός «ανασυντάσσεται μέσω της συνένωσης δυνάμεων. Το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι συνθήκες υπερβάλλουσας δυναμικότητας, που έχουν διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο, απαιτούν λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες, ώστε αυτές να είναι και σε βάθος χρόνου ανθεκτικές σε απροσδόκητες εξωγενείς διαταραχές». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι πιο εύρωστες τράπεζες έχουν αφενός μεγαλύτερη ευχέρεια πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και αφετέρου, λόγω υψηλότερης αποτελεσματικότητας, έχουν μικρότερο κίνητρο να προσφεύγουν σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου».

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι στα επόμενα βήματα είναι η έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων χρηματοδοτικών μέσων και η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έως το τέλος Απριλίου του 2013. Οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν τον έλεγχο των τραπεζών που λαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον καταβάλουν ποσό τουλάχιστον ίσο με το 10% της αξίας των νεοεκδοθησομένων κοινών μετοχών. Για τις υπόλοιπες τράπεζες, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, όπως προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο εξυγίανσης, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, έτσι ώστε, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο να διασφαλίζεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα