ΕΥΡΩΚΟ: Οι Μ. Γιωργάλλας και Μ. Καράντωνας νέοι Αν. Πρόεδρος και ΓΓ αντίστοιχα

09:45 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανακηρύχτηκε σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο του ΕΥΡΩΚΟ χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, θέση η οποία παρέμενε κενή μετά το διορισμό του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Το Κεντρικό Συμβούλιο του ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο συνήλθε απόψε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, εξέλεξε επίσης τον Μάριο Καράντωνα στη θέση του Γενικού

Γραμματέα, θέση η οποία παρέμενε κενή μετά την αποχώρηση από το κόμμα του Στέλιου Αμερικάνου.

Στην εκλογική διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε για την πλήρωση της θέσης του ΓΓ, ο Μάριος Καράντωνας, Αντιπρόεδρος μέχρι πρότινος του κόμματος, έλαβε 53% έναντι 47% της ανθυποψηφίου του, Γραμματέα Οικονομικών του κόμματος, Στέλλας Μιχαηλίδου.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης έκανε λόγο για μια νέα αρχή για το ΕΥΡΩΚΟ μακριά από την καταστροφική εσωστρέφεια που για χρόνια, όπως είπε, ταλαιπωρούσε το κόμμα. «Έγινε προσπάθεια από κάποιους να δημιουργηθεί εικόνα διάλυσης του ΕΥΡΩΚΟ, το κόμμα όμως άντεξε τους κραδασμούς των αποχωρήσεων» είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως σε αυτό το νέο ξεκίνημα το ΕΥΡΩΚΟ επιλέγει το δρόμο της υπευθυνότητας απορρίπτοντας την καταστροφολογία και το λαϊκισμό, για να προσθέσει πως με τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση το κόμμα προωθεί για υλοποίηση προτάσεις και εισηγήσεις πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου και του λαού.

Εξήγησε ότι η στρατηγική του ΕΥΡΩΚΟ εδράζεται σε τρεις άξονες οι οποίοι αφορούν την απονομή δικαιοσύνης, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την εδραίωση της αλληλεγγύης.

Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα λογοδοτήσουν πολλοί από τους υπευθύνους, αν όχι όλοι, και σε μεγάλο βαθμό».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άξονα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ έχει συγκεκριμένες προτάσεις αρκετές από τις οποίες άρχισαν να υλοποιούνται. Ανέφερε ότι η ανόρθωση της οικονομίας της Κύπρου δεν θα γίνει με λαϊκισμούς, αλλά θα έρθει με σκληρές αποφάσεις, προσθέτοντας πως καθώς η ανάπτυξη θα έρθει πρώτα απ’ όλα με ίδια κεφάλαια, δηλαδή από τα έσοδα του κράτους, θα πρέπει αντί να μειώνονται τα έργα ανάπτυξης να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ σημείωσε πως αυτό μπορεί να γίνει «με περαιτέρω μείωση μισθών, με οροφή στους μισθούς έτσι ώστε κανένας, ούτε ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μπορεί να παίρνει από το κράτος απολαβές πέραν ενός ορίου». Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε ό,τι αφορά το μέγιστο αλλά και τον ελάχιστο μισθό αλλά και μείωση όλων των μισθών που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. «Μόνο έτσι θα εξοικονομήσουμε λεφτά για άμεση ανάπτυξη».

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα της στρατηγικής του ΕΥΡΩΚΟ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι άνεργοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διεμήνυσε προς όλους τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής δυσχέρειας ότι ένας από τους λόγους που το ΕΥΡΩΚΟ οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο της υπευθυνότητας είναι επειδή ο κυπριακός λαός έδειξε πέραν του δέοντος υπευθυνότητα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ευρωπαϊκή λύση η οποία προνοεί εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αναφέροντας «η ιστορία και η πλάνη της αναμασημένης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ανήκει στο παρελθόν».

Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία του Αντιπροέδρου του κόμματος Νίκου Κουγιάλη στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, λέγοντας πως ήδη έχει φέρει εμφανή αποτελέσματα με την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης από την ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη και την εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ ετησίως μέσα από τις αναδιαρθρώσεις ενοικίων.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε και στην ανάληψη της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα από τον πρώην συναγωνιστή, όπως τον αποκάλεσε, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ο οποίος, όπως είπε, «με τις αποφάσεις και τις ενέργειες του έχει αναβαθμίσει την εμπιστοσύνη όλων ότι τα φαινόμενα διαφοράς θα παταχθούν και ότι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την καταστροφή του τόπου θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν». Χαιρέτισε παράλληλα τα όσα ανέφερε κατά τη χτεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο κ. Ερωτοκρίτου σχετικά με την ύπαρξη αποτελεσμάτων σε σχέση με το έργο των ποινικών ανακριτών πριν από τα Χριστούγεννα, λέγοντας πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Γιωργάλλας, αμέσως μετά την ανακήρυξη του σε Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, επανέλαβε με τη σειρά του ότι κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας του τελευταίου χρόνου η οποία πλήγωσε την αξιοπιστία και την εικόνα του ΕΥΡΩΚΟ, προσθέτοντας πως το ΕΥΡΩΚΟ κάνει ένα νέο ξεκίνημα με πολλές προοπτικές και με στόχο να βρει η κοινωνία ξανά τις χαμένες μας αξίες.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το ΕΥΡΩΚΟ μπορεί να κάνει τη διαφορά, ξεκινώντας από τα απλά, «εδραιώνοντας το αίσθημα απόδοσης δικαιοσύνης στην ταλαιπωρημένη καχύποπτη κοινωνία που σιγοβράζει από αγανάκτηση», προσθέτοντας πως το ΕΥΡΩΚΟ μπορεί να κάνει τη διαφορά και να θέσει τέρμα στην ατιμωρησία μέσα από το ρόλο που έχει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αλλά και την παρουσία του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη Γενική Εισαγγελία.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΕΥΡΩΚΟ έχει ρόλο και στην προσπάθεια για αποκατάσταση της οικονομίας και στη δρομολόγηση αναπτυξιακών δράσεων, όπως επίσης και στο Κυπριακό και στα θέματα ενέργειας και στη μεταρρύθμιση του κράτους και στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη της θέσης του Αντιπροέδρου που κατείχε ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας Μάριος Καράντωνας θα διεξαχθεί εκλογή στο πλαίσιο μιας εκ των επόμενων συνεδριών του Κεντρικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα