Δημητριάδης: Θλίψη για τις δηλώσεις Αναστασιάδη

07:59 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤ κάνει λόγο η Κεντρική σε απάντηση των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο MEGA.

Σε ανακοίνωση της ΚΤ που εκδόθηκε χθες βράδυ, γίνεται ακόμη λόγος για προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ.

Για τις αναφορές του Προέδρου για απουσία του Διοικητή από την Κύπρο, η ΚΤ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ανεδαφική τοποθέτηση.

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΚΤΚ

«Με

θλίψη παρατηρείται, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ.

Η τοποθέτηση αναφορικά με την απουσία του Διοικητή από την Κύπρο είναι ανεδαφική. Ο Διοικητής της ΚΤΚ εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας. Για παράδειγμα, θυμίζουμε τη συμβολή του Διοικητή της ΚΤΚ στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤΚ. Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν».

Σημειώνεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή “Στο Μικροσκόπιο” του MEGA, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη για πλημμέλεια καθηκόντων, εφόσον έχει στοιχεία που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δέκα ημέρες μετά (από τη Γενική Συνέλευση) και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο είναι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας. Κύπρου» σημείωσε λέγοντας ότι «επέδειξα σημαντική υπομονή σε πολλά θέματα για πλημμέλεια εκτέλεσης των καθηκόντων του αλλά η υπομονή εξαντλείται. Η οικονομία του τόπου δεν θα εξαρτηθεί από τα καπρίτσια κανενός».

Ούτε κάποιος που κατέχει ένα τόσο ψηλό αξίωμα θα προτιμά να βρίσκεται τον περισσότερο χρόνο στο εξωτερικό αντί να επιτελεί τα καθήκοντα του, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε λύπη γιατί μιλά τόσο αυστηρά, πρώτη φορά δημόσια, πρόσθεσε, αλλά “επαναλαμβάνω δεν πάει άλλο”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα