ΕΥΡΩΚΟ: Η ελληνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στην Κύπρο

15:08 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία εξέφρασε σήμερα δια του Αντιπροέδρου του Μάριου Καράντωνα το ΕΥΡΩΚΟ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καράντωνας ανέφερε πως ως εκ τούτου επιβάλλεται άμεσα τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει μια ευρεία σύσκεψη των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συμφωνηθούν

δράσεις που θα θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις.

Ο Μάριος Καράντωνας εξέφρασε την ευχή ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και θα πετύχουν την πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται σήμερα η χώρα.

Ανέφερε ωστόσο ότι η παράταση της πολιτικής κρίσης στην Αθήνα θα ενισχύσει περαιτέρω την κρίση στην ελληνική οικονομία και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός.

Δήλωσε δε πως «η πιο σοβαρή αντανάκλαση της κρίσης που μαστίζει την πραγματική οικονομία στην Κύπρο, είναι η ανεργία» διατυπώνοντας επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, «έχει υιοθετήσει πλήρως το ρόλο του απαθούς παρατηρητή, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να έχει ξεπεράσει το 10% και με τραγικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό».

«Τα σπασμωδικά μέτρα που ανακοινώνονται κατά καιρούς από την Κυβέρνηση και τα οποία κοστίζουν πολλά στα δημόσια ταμεία, δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα» συνέχισε, προσθέτοντας πως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τα παραπλανητικό επιχείρημα ότι για όλα φταίει η Ευρώπη».

Παρέθεσε ακολούθως σειρά μέτρων που προτείνει το ΕΥΡΩΚΟ για βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως «η δραστική μείωση έγκρισης αδειών απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες και η ανάληψη εκστρατείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και επιβολή των συλλογικών συμβάσεων και για τους κοινοτικούς εργαζόμενους».

«Είναι αδιανόητο να εγκρίνονται άδειες απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες για τομείς, όπου χιλιάδες Κύπριοι πολίτες είναι καταγραμμένοι ως άνεργοι. Είναι επίσης αδιανόητο, να αφήνονται εργοδότες να προτιμούν κοινοτικούς εργαζόμενους, επειδή κοστίζουν λιγότερο και οι κύπριοι να παραμένουν απλώς ένα αριθμός στην ατέλειωτη λίστα της ανεργίας. Τα ζητήματα αυτά είναι ευθύνη του κράτους και όχι οποιουδήποτε άλλου» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα