ΕCO-FIN: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης

17:41 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ευελιξία των κρατών μελών για εξεύρεση συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, διαπίστωσε στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου ECO-FIN της ΕΕ, ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Προεδρεύων, Υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας,

ενημέρωσε τους εταίρους για την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς εκ μέρους όλων των πολιτικών ομάδων με την οποία ζητάει την τροποποίηση της απόφασης του περασμένου Δεκεμβρίου για την τραπεζική ενοποίηση.

Η βασική ένσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά την απόφαση για τη σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης ή εκκαθάρισης τραπεζών με τη μέθοδο της διακυβερνητικής διαδικασίας. Η Ευρωβουλή ζητάει το ταμείο να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή να λειτουργεί με βάση τους κοινοτικούς κανόνες. Αμφισβητεί επίσης τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε καθεστώς εξυγίανσης, ζητώντας να λαμβάνεται η απόφαση από την Κομισιόν και όχι από τα κράτη μέλη.

Η Ευρωβουλή προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, τότε θα ψηφίσει στην ολομέλεια την αρχική πρόταση της Κομισιόν, την οποία θεωρεί ικανοποιητική δεδομένου ότι η εν λόγω πρόταση προέβλεπε τη ένταξη του ταμείου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λήψη απόφασης για την εξυγίανση μια τράπεζας από την ίδια.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος πιέζει και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να προλάβει το Κοινοβούλιο να την επικυρώσει στην τελευταία ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Απρίλιο, δηλαδή πριν τη διάλυσή του για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η τραπεζική ενοποίηση θα είναι αδύνατο να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αρχής γενομένης της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας των τραπεζών την 1η Νοεμβρίου 2014.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του ΕCO-FIN, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με Ευρωβουλή, ενώ έχει δεσμευθεί να κάνει τα πάντα για την έγκαιρη λήψη της απόφασης. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι η Ελληνική Προεδρία κινείται στη βάση της σχετικής εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου. Με άλλα λόγια κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να αποκλίνει από το πνεύμα της εντολής αυτής.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ, διαπίστωσε, όπως είπε, στη συνεδρίαση μια διάθεση ευελιξίας από την πλευρά των κρατών μελών, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει σε ποιο τομέα διαπιστώνει την ευελιξία αυτή, δεδομένου ότι στο βασικό πρόβλημα που είναι η σύσταση του ταμείου εξυγίανσης με διακυβερνητική συνεργασία, η Ευρωβουλή δεν κάνει πίσω.

Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στους ομολόγους του και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρία, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς επίσης στην αποκατάσταση της ροής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με έμφαση στις ΜΜΕ, αλλά και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης με την ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της ανάπτυξης και απασχόλησης, όπου σημαντικό ρόλο θα κληθεί να παίξει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στις προτεραιότητες είναι επίσης η προώθηση των προτάσεων της Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα