Η Γαλλία θέλει να ανοίξει νέα κεφάλαια δήλωσε ο Ολάντ στην Κωνσταντινούπολη

17:29 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Γαλλία θέλει να ανοίξει νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ επανέλαβε και σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε ομιλία του στο Τουρκο-Γαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

“Η Γαλλία είναι έτοιμη να ανοίξει νέα

κεφάλαια, ειδικά τα κεφάλαια για τη διάκριση των εξουσιών, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αυτό θα είναι καλό τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ευρώπη. Γιατί αυτές οι αξίες είναι για όλους μας σημαντικές”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα κεφάλαια 23 και 24, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι στην Τουρκία του λένε ότι “οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα” και συμπλήρωσε ότι “ασφαλώς δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους”.

Για τις γαλλο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις ο κ. Ολάντ είπε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Γαλλία έχασε από το μερίδιό της στην τουρκική αγορά και αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λόγοι είναι πολιτικοί και νομικοί, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, οι Τούρκοι επενδυτές θα γίνουν δεκτοί θερμά στη Γαλλία. “Το πρόβλημα της θεώρησης διαβατηρίων δεν υπάρχει μόνο στη Γαλλία. Έδωσα εντολές στο Υπουργείο Εξωτερικών να δώσει όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται για τους διευθυντές εταιρειών, τους διανοούμενους, τους βιομηχάνους”.

Συνεχίζοντας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τα θέματα της ενέργειας, τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπτουλάχ Γκιουλ όσο και με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. “Η Τουρκία είναι σταυροδρόμι της ενέργειας του μέλλοντος γι αυτό και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό”, είπε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία θα το πραγματοποιήσουν από κοινού με τους Ιάπωνες συνεταίρους τους.

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, Ισλάμ και δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό το είπε και στην Τυνησία, ανέφερε.

Το μεσημέρι ο Τούρκος Πρόεδρος παραχώρησε γεύμα προς τιμή του Γάλλου ομολόγου του στην οικία του στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης. Στο γεύμα παρακάθισαν και ο Υπουργός ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα