Δύσκολη μέρα για τους Υπουργούς στο ECOFIN για τον προϋπολογισμό του 2013

13:42 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μια κουραστική μέρα και ίσως μια μακρά νύχτα αναμένεται να έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου πάνω στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013.

Του Συμβουλίου Οικονομικών (ECOFIN) θα προεδρεύει ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου εξέφρασε τη θέση ότι η έκβαση της σημερινής ημέρας θα έχει αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις

για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ενωσης για την περίοδο 2014-2020.

«Σήμερα θα έχουμε μια κουραστική μέρα και ίσως μια μακρά νύχτα, θα δούμε. Αρχίζουμε με ένα ECOFIN για τον προϋπολογισμό και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία συνδιαλλαγής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία επί του προϋπολογισμού του 2013 και επί των τροποποιήσεων 5 και 6 του προϋπολογισμού του 2012», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Υπενθύμισε ότι η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στους προϋπολογισμούς λήγει την Τρίτη και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα ή αύριο το πρωί.

«Αν όχι, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, η Δευτέρα ή η Τρίτη π.χ., προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από την Τρίτη το απόγευμα (που λήγει η προθεσμία σύμφωνα με τις Συνθήκες)», είπε ο κ. Μαυρογιάννης.

Ερωτηθείς κατά πόσον το σημερινό αποτέλεσμα θα έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο πάνω στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε καταφατικά.

«Σίγουρα, εάν επιτύχουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις σήμερα», είπε, «αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα για συμφωνία στις διαβουλεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Εξέφρασε τη θέση ότι εάν σήμερα δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα «δηλητηριάσει λίγο την ατμόσφαιρα», αλλά κατέληξε λέγοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου».

«Ας ελπίζουμε για το καλύτερο», κατέληξε.

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 έφθασαν σε αδιέξοδο, αφού δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο επί του θέματος. Περί τα τέλη Οκτωβρίου, η Κυπριακή Προεδρία και το ΕΚ συμφώνησαν να συγκαλέσουν την Επιτροπή Συνδιαλλαγής για να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας.

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, η οποία έχει την ευθύνη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των θέσεων του Συμβουλίου και των τροπολογιών που υπέβαλε το ΕΚ, αποτελείται από τις αντιπροσωπείες των 27 κρατών μελών και από ίσο αριθμό εκπροσώπων του ΕΚ. Η περίοδος συνδιαλλαγής λήγει στις 13 Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Η συνάντηση του σημερινού ECOFIN στοχεύει στην προετοιμασία του Συμβουλίου για τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής, η οποία θα πραγματοποιηθεί αργότερα την ίδια μέρα.

Οι Υπου

Keywords
Τυχαία Θέματα