Ζαχαρίου: Επικίνδυνη προχειρότητα γύρω από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου

13:23 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις γύρω από την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), με την παραίτηση του Διευθυντή Ενέργειας, Σόλωνα Κασίνη, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την επικίνδυνη προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται και αυτό το θέμα.
Αντί της απαραίτητης εθνικής συνεννόησης για ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα για το μέλλον του τόπου, η κυβέρνηση έρχεται σε ρήξη τώρα ακόμα και με τους τεχνοκράτες. Εγείρονται δε μεγάλα ερωτηματικά για τη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση να δημιουργήσει τετελεσμένα στον

χώρο του φυσικού αερίου πριν τη λήξη της θητείας της.

Η χθεσινή εξέλιξη δικαιώνει τη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία νομικού και θεσμικού πλαισίου το οποίο θα πρέπει να διέπει τη δημιουργία και λειτουργία της εν λόγω εταιρείας. Σε όλες τις χώρες όπου δημιουργήθηκαν ανάλογες εταιρείες προϋπήρξε συναίνεση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, στον τρόπο διαχείρισης του εθνικού πλούτου.

Στο Νορβηγικό μοντέλο, που όλοι επικαλούμαστε ως παράδειγμα σωστής διαχείρισης, η εταιρεία Statoil δημιουργήθηκε το 1973 με νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ψήφισε η βουλή και συμφώνησε η κυβέρνηση.

Οι στιγμές για την πατρίδα μας είναι δύσκολες και απαιτείται συλλογικότητα και συναίνεση. Εμείς, ακόμη και τώρα, είμαστε στη διάθεση της κυβέρνησης για συλλογική αντιμετώπιση του θέματος των υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα