Δύσκολη χρονιά το 2014 αν δεν βρέξει

12:52 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για την Κύπρο λόγω της μέχρι στιγμής μειωμένης βροχόπτωσης, καθώς επίσης της μειωμένης εισροής νερού στα φράγματα.

Είναι δεδομένο ότι αν ο χειμώνας δεν εξελιχθεί καλά και δεν βρέξει, σίγουρα τα αποθέματα νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι μειωμένα, χωρίς να αποκλείονται και οι διακοπές νερού για σκοπούς άρδευσης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Κυριάκος Κύρου, είπε

πως η Κύπρος αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν συζητείται το θέμα διακοπών νερού, αφού προς το τέλος του μήνα θα αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν για την κατάσταση.
«Είναι δεδομένο ότι αν ο χειμώνας δεν εξελιχθεί καλά, που δεν εξελίσσεται καλά μέχρι τώρα, σίγουρα θα έχουμε μειωμένα αποθέματα. Εμείς έχουμε φροντίσει, ούτως ώστε η ύδρευση να μην έχει συνέπειες. Να μην γίνουν περικοπές στην ύδρευση, ούτε στην τουριστική βιομηχανία. Για τα υπόλοιπα δεν έχουμε πάρει ακόμα οποιαδήποτε απόφαση», είπε ο κ. Κύρου.

Ανέφερε πως σύντομα θα συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ), στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, οι Αγροτικές Οργανώσεις, το ΕΤΕΚ, και θα δοθεί μια τελική εισήγηση στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει ανάλογα.

Ο κ. Κύρου είπε πως αρμόδιος να αποφασίσει για την κατάσταση και το τι μέτρα θα ληφθούν είναι ο Υπουργός Γεωργίας, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμή δεν έχει συζητηθεί τίποτα επί του θέματος, αλλά ούτε και απόφαση έχει ληφθεί.

Ερωτηθείς εάν κατά την άποψη του πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως μέτρα, ο κ. Κύρου είπε: «Δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση του Υπουργού Γεωργίας. Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, τα οποία δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ποια θα είναι, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Πραγματικά είχαμε πολύ καλές βροχοπτώσεις πέρσι και πρόπερσι, αλλά δυστυχώς το 2013 είχε πολύ λίγες βροχοπτώσεις και είχαμε και αυξημένες καταναλώσεις νερού, λόγω του ότι ο κόσμος πότιζε τα χωράφια του και κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος βρίσκεται προ του κινδύνου διακοπών της παροχής νερού, λόγω της μειωμένης εισροής νερού στα φράγματα μέχρι σήμερα, ο Διευθυντής του ΤΑΥ ανέφερε πως το Τμήμα του δεν ανησυχεί για την ύδρευση, τονίζοντας ότι οικονομία του τόπου δεν σηκώνει να κάνουμε περικοπές νερού στην ύδρευση.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως το θέμα της άρδευσης θα συζητηθεί, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αν συνεχίσει η κατάσταση ως έχει τότε ο Υπουργός Γεωργίας θα αποφασίσει, για ανάλογη παραχώρηση νερού για άρδευση.
Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων, ο κ. Κύρου είπε πως αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 53,9%, δηλαδή 156.6 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Όπως εξήγησε, η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές τροφοδότησης νερού, την περιοχή της Πάφου, που είναι ανεξάρτητη, και το σύστημα νοτίου αγωγού, το οποίο προμηθεύει με νερό τις πόλεις της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της Λευκωσίας.
Ανέφερε πως η κρισιμότητα της κατάστασης εντοπίζεται στο σύστημα του νοτίου αγωγού, αφού αυτό της Πάφου δεν έχει πρόβλημα.

«Στο νότιο αγωγό υπάρχουν περίπου 79 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Θέλουμε αυτή η ποσότητα να αυξηθεί, ούτως ώστε να μας επιτρέψει να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες τόσο για ύδρευση, όσο και για άρδευση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα