Την ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων, ζητεί η ΣΕΚ

12:20 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η ΣΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας να δράσουν τάχιστα και αποφασιστικά όχι μόνον για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις Κεντρικές Φυλακές αλλά και για να τεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων.

“Η αδυναμία επιβολής του νόμου και της τάξης, η απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων, οι απανωτές απόπειρες αυτοκτονίας, τα περιστατικά βιασμού νεαρών ατόμων και η εν γένει τραγική κατάσταση που επικρατεί στις κεντρικές φυλακές, αποτελούν

κόλαφο για την Κυπριακή Δημοκρατία”, αναφέρει η ΣΕΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η ΣΕΚ καλεί το κράτος να κινηθεί γρήγορα για τη δημιουργία νέων φυλακών οι οποίες θα αποτελούν όχι μόνον καταφύγιο φιλοξενίας των ενοίκων αλλά και πρότυπο σχολείο εκπαίδευσης –κατάρτισης, προκειμένου να καταστούν χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία μετά την αποδέσμευση τους.

“Προς την κατεύθυνση αυτή μια καλή πρόταση που χρήζει σοβαρής μελέτης από την Πολιτεία είναι η δημιουργία και λειτουργία αγροτικών φυλακών όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ευρώπης, με πολλαπλά οφέλη για τους κρατουμένους αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας”, προσθέτει.

Αναφέρει ότι “η εντεινόμενη αρρυθμία στις Κεντρικές φυλακές και τα οξύτατα προβλήματα που αναδύονται καθημερινά και καταδυναστεύουν τη ζωή των κρατουμένων δεν είναι σημερινά”.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, η πολιτεία δεν κατάφερε ή δεν θέλησε όλα αυτά τα χρόνια να πάρει δραστικά ή προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα σήμερα να αισθανόμαστε αποτροπιασμό για τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώραν στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα.

Αναφέρει επίσης ότι ένα άλλο καίριο χρονίζον ζήτημα που καταδυναστεύει την κυπριακή κοινωνία είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της δικαιοσύνης πλήττοντας σοβαρά τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας.

Οι πρόσφατες προειδοποιήσεις, σύμφωνα με τη ΣΕΚ, αξιωματούχων της δικηγορικής κοινότητας ότι το σύστημα δικαιοσύνης έφθασε στα όρια του, πρέπει να θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα