Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πανεπιστημιούπολη

16:46 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο την άμεση έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 10 MW στην Πανεπιστημιούπολη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη κοινωνικών φορέων και εταίρων την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά τη σύσκεψη ο Πρύτανης παρουσίασε τη δυναμική του πάρκου και σημείωσε ότι «η ετήσια εξοικονόμηση

ρύπων ανέρχεται σε 12.700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχεί σε ετήσια εξοικονόμηση ρύπων: κατανάλωσης 29.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε 1.580 κατοικίες, λειτουργία 2.500 ιδιωτικών οχημάτων, άνθρακα που απορροφούν 325.000 δενδρύλλια ηλικίας δέκα ετών και άνθρακα που απορροφούν 2.700 στρέμματα πευκοδάσους».

Ο Πρύτανης επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου «να προχωρήσει άμεσα με την υλοποίηση του έργου, αφού ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή επί του θέματος, στη δράση της οποίας θα συνεισφέρουν και διάφοροι φορείς οι οποίοι έχουν ιδία πείρα επί παρόμοιων εγχειρημάτων, όπως είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, καθώς και άλλοι εταίροι που διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία όπως είναι π.χ. η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου».

Ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Αθανάσιος Κτωρίδης” Γιώργος Κίλλας επαναβεβαίωσε ότι το Ίδρυμα «πέρα της χρηματοδότησης του έργου θα στηρίξει το όλο εγχείρημα με τεχνογνωσία και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να αγκαλιάσουν το έργο έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συντομότερο».

Τέλος, ο Πρύτανης ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης «για την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση του έργου το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ικανοποιεί πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες τις Πανεπιστημιούπολης και μάλιστα χωρίς ίχνος ρύπων».

«Το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα», πρόσθεσε, «θα τοποθετήσει το Πανεπιστήμιο ανάμεσα στα κορυφαία ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια που διαθέτουν περιβαλλοντική ευαισθησία, θα βοηθήσει το Ίδρυμα να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα συνεισφέρει και στην επίτευξη του στόχου όπως το Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς».

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του πάρκου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ενεργά για την Ενέργεια.

H χρηματοδότηση αφορά το ποσό των 14.000.000 ευρώ το οποίο θα καταβάλει το Ίδρυμα για την εγκαθίδρυση του πάρκου και σημαντικό μέρος του οποίου θα δοθεί ως δωρεά.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι, του Ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και του Δήμου Αγλαντζιάς, καθώς και εμπειρογνώμονες ακαδημαϊκοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα