Διάγγελμα Ερογλου για την τουρκική εισβολή

16:53 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείψει το όνειρο της επιστροφής στην προ της 20ης Ιουλίου 1974 κατάσταση, δεν είναι πιθανό να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που να βασίζεται στις «υφιστάμενες πραγματικότητες» στην Κύπρο, δήλωσε στο διάγγελμά του με αφορμή την εισβολή ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι «για ακόμη μια φορά είδαμε ότι η ε/κ πλευρά, επιμένοντας στην απόφαση των ΗΕ στις 4 Μαρτίου 1964 και

χρησιμοποιώντας την προς όφελός της, έχει την πεποίθηση ότι θα μπαλώσουν με την τ/κ μειονότητα τη λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι τα ΗΕ να απομακρυνθούν από τη στάση κατανόησης που δείχνουν, επιβραβεύοντας την αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς».

Στην «αδιαλλαξία» της ε/κ πλευράς, συνέχισε, έπαιξε ρόλο και η λανθασμένη – όπως είπε – στάση της ΕΕ που «υπέγραψε» ένα νέο, δύσκολο και μη αναστρέψιμο λάθος με την ε/κ – κατά την έκφρασή του – Προεδρία. Η στάση της ΕΕ, πρόσθεσε, δεν είναι βοηθητική για μια λύση αλλά την καθιστά απίθανη.

Απηύθυνε δε έκκληση στην ΕΕ να συμπεριφέρεται στους Τ/κ ισότιμα με τους Ε/κ. «Τις υποσχέσεις που μας δώσατε πρέπει να τις εφαρμόσετε άμεσα. Μη δίνετε άδεια στα άδικα εμπάργκο και την απομόνωση που εφαρμόζονται άδικα από την ε/κ προς την τ/κ πλευρά. Η αντίδραση σε αυτά τα εμπάργκο και την απομόνωση του τ/κ λαού μεγαλώνει με την ημέρα στην ΕΕ».

Στους Ε/κ γείτονες – κατά την έκφρασή του – ο κ. Έρογλου θέλησε να συστήσει να οδεύσουν πλέον στο δρόμο της ειρήνης, της σωφροσύνης και της ισότιμης δικαιοσύνης και να σταματήσουν την πολιτική έντασης και υπόσκαψης που δεν οδηγεί πουθενά. Οι Τ/κ, είπε, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απόφασή τους να διοικούν τους εαυτούς τους, λέγοντας πως είναι λάθος οι Ε/κ να σκέφτονται ότι οι Τ/κ θα τους εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Ντερβίς Έρογλου, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με υπομονή και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τ/κ, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ομογνωμία με την Τουρκία και λέγοντας ότι «είμαστε προς το τέλος της υπομονής μας. Ο τ/κ λαός δεν πρέπει να κρατείται άλλο όμηρος και για να πάρει το μέρος που δικαιούται στον κόσμο, θα έρθει η ημέρα που θα συζητηθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Ο Τ/κ ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα το 2014, προτείνοντας στην «κυβέρνηση» να μην χάσει άλλο χρόνο και να κάνει τους απαραίτητους σχεδιασμούς.

Αναφερόμενος στην εισβολή ως «ειρηνευτική επιχείρηση», είπε ότι η 20η Ιουλίου 1974 ήταν η πιο σημαντική ημέρα για τους Τ/κ που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, επικρίνοντας τους Ελληνες και τους Ε/κ ότι πάντοτε ήθελαν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί.

«Εχω ελπίδες για το μέλλον, πιστεύω στον τ/κ λαό και εμπιστεύομαι τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Παρά τα «εμπάργκο» με τη βοήθεια της Τουρκίας, συνέχισε, ξεπερνούν όλα τα προβλήματα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με τη στήριξη μιας από τις 10 μεγαλύτερες οικο

Keywords
Τυχαία Θέματα