Επ. Οικονομικών: Ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών ανήκει πλέον στην Τρόικα

16:22 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε σήμερα τις αποδεσμεύσεις κονδυλίων ύψους 24,5 εκ. ευρώ για επιδόματα και υπερωρίες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τερματίζει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών, καθώς η εξουσία αυτή έχει πλέον «εκχωρηθεί» στην αντιπροσωπεία της Τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ

και ΔΝΤ).

Παράλληλα, η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει την αποπαγοποίηση των προσλήψεων μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, με εξαίρεση 54 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση ζήτησε εξαίρεση από την παγοποίηση προσλήψεων για 353 θέσεις. Πρόκειται για 257 θέσεις εκπαιδευτικών, 54 στρατιωτικών, 10 θέσεις Διευθυντών, 2 θέσεις Επάρχων και 28 θέσεις στο Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, η Επιτροπή ενέκρινε την πρόσληψη 216 έκτακτων νοσηλευτών με εξαμηνιαίο συμβόλαιο (10 νοσηλευτές για κάλυψη των αναγκών της Εθνικής Φρουράς και 206 (Γενικού Νοσηλευτικού Κλάδου).

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών, Κύπρος Κυπριανού, τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 1.192 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2011, προσθέτοντας ότι με τις προσλήψεις αυτές δεν αλλάζει ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εποπτεία των δημοσίων δαπανών θα φύγει από τον έλεγχο της κυπριακής πολιτείας».

«Δυστυχώς λόγω των αδυναμιών που έχουμε επιδείξει τα τελευταία χρόνια έχουμε εκχωρήσει αυτό το δικαίωμα στην Τρόικα», είπε, για προσθέσει πως «επομένως ο όποιος κοινοβουλευτικός έλεγχος πλέον είναι περισσότερο ακαδημαϊκής μορφής».

Για τις θέσεις για τις οποίες η Κυβέρνηση ζήτησε εξαίρεση από την παγοποίηση των προσλήψεων μόνιμων θέσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα, με εξαίρεση τη θέση των 54 θέσεων των στρατιωτικών, που αφορούν αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Διευκρίνισε ότι η Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημα για πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων από το Υπουργείο Υγείας.

Σε ερώτηση αν η στάση αυτή είναι υπεύθυνη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε λέγοντας ότι «μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης και πλέον είναι άλλοι οι κανόνες του παιγνιδιού».

Σε παρατήρηση ότι η Βουλή εκχώρησε το δικαίωμα του ελέγχου των δαπανών της εκτελεστικής εξουσίας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «αυτοί που έχουν εκχωρήσει την κυριαρχίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας μας είναι η Κυβέρνηση που μας έχει βάλει στο μηχανισμό στήριξης και αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουν όλοι».

«Χάσαμε τον έλεγχο, η Κύπρος έχει χάσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της. Δυστυχώς αποτύχαμε και έχουμε εκχωρήσει αυτή τη δυνατότητα και αυτή την εξουσία σε τρίτους. Θα έπρεπε να αποφεύγαμε αυτό το ενδεχόμενο. Αποτύχαμε, επομένως τώρα θα ζήσουμε όλοι με τις συνέπειες αυτής της αποτυχίας», είπε.

Από την πλευρά τ

Keywords
Τυχαία Θέματα