Οικολόγοι: Η κυβέρνηση να παρουσιάσει τα μέτρα για την οικονομία

14:43 19/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την Κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να βγει δημόσια να παρουσιάσει την ‘ολοκληρωμένη’ δέσμη των μέτρων που εισηγήθηκε η Τρόικα, μαζί με τα δικά της μέτρα και εισηγήσεις».

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε ότι «για ακόμα μια φορά θέλουμε να εκφράσουμε τη έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που η Κυβέρνηση έχει χειριστεί το όλο θέμα της οικονομίας και του μνημονίου

αφήνοντας κόμματα και οργανωμένα σύνολα να τοποθετούνται στη βάση διαρροών.

Όσον αφορά τα μέτρα που  προτείνει η Τρόικα και  έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του Κινήματος «με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο ενάμιση χρόνου».

«Εφαρμογή αυτής της πρότασης θα δημιουργήσει σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα και θα προκαλέσει αλυσιδωτές κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Είναι ορατός ο κίνδυνος, χιλιάδες οικογένειες να βρεθούν στο δρόμο χωρίς στέγη», πρόσθεσε.

«Το ίδιο θα συμβεί», συνέχισε, «και για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που στήριξαν τη βιωσιμότητα τους πάνω σε δάνεια με εγγύηση κατοικίας».

Η κα. Παναγιώτου ανέφερε, επίσης, ότι «πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη να εξυπηρετηθούν τα δάνεια, χωρίς όμως να προκαλούνται ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές και οικονομικές πληγές που θα πλήξουν εντέλει την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και την οικονομία γενικότερα».

Είπε ακόμη ότι «η μέχρι σήμερα πρακτική της ‘ελευθεροποίησης’ του τόκου απέδειξε ότι τα μικρομεσαία και μικρά νοικοκυριά  και επιχειρήσεις καταποντίζονται οικονομικά διότι τα δάνεια και οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της υπερχρέωσης, του ανατοκισμού, της κεφαλαιοποίησης του τόκου και της επιβάρυνσης τους με τόκους υπερημερίας και πανωτόκια».

«Αυτή η πρακτική χρήζει άμεσης νομοθετικής ρύθμισης», συμπλήρωσε.

Η κα. Παναγιώτου ανέφερε ότι «αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μία κυβέρνηση η οποία δηλώνει φιλολαϊκή φαίνεται να ευλογεί τα επιδόματα ανώτατων κρατικών υπαλλήλων και αξιωματούχων του κράτους αφού προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις όχι για κατάργηση αλλά για φορολόγηση των επιδομάτων τα οποία είναι και συντάξιμα».

«Δέον να σημειωθεί ότι δεν ισχύει το ίδιο για επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων τα οποία ή καταργούνται ή μειώνονται. Δηλαδή οι «έχοντες» θα απολαμβάνουν τα επιδόματα και οι εργαζόμενοι μόνο θα υποστούν την κατάργηση επιδομάτων. Αυτό είναι το δίκαιο κράτος που η κυβέρνηση Χριστόφια είχε υποσχεθεί;», διερωτήθηκε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση της κ. Λαγκάρντ η οποία υποστήριξε ότι τα επιδόματα προς τους ξένους είναι ψηλά και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιταχύνει της διαδικασίες παροχής ασύλου».

« Όταν ακόμα και ξένοι παράγοντες υποδεικνύουν ότι άσκοπα σπαταλούνται πόροι σε επιδόματα αλλοδαπών ή κοιν

Keywords
Τυχαία Θέματα