Διακήρυξη εκ μέρους 7 ΜΚΟ παρέδωσαν στην Τρόικα οι Οικολόγοι

17:57 27/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διακήρυξη εκ μέρους 7 μη κυβερνητικών οργανώσεων επέδωσε στην αντιπροσωπεία της Τρόικας το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, 7 οργανώσεις, οι οποίες αναφέρουν ότι εκπροσωπούν ένα σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας και επηρεάζονται από τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές, εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο χιλιάδων οικογενειών και ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες από τα μέτρα δημοσιονομικής

λιτότητας που ήδη έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά τα έτη 2010 – 2011.

Προσθέτουν ότι έχοντας υπόψη το γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε ποσοστό του ΑΕΠ από τις πλέον χαμηλές στην ΕΕ, διατυπώνουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση των δεικτών φτώχιας στην Κύπρο για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, τα παιδιά και τους νέους, τις γυναίκες, τις μεγάλες οικογένειες, τους μακροχρόνια άνεργους και τους συνταξιούχους.

Οι οργανώσεις ζητούν από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και από την κυπριακή Κυβέρνηση και το Κυπριακό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση μνημονίου να μην αποφασιστούν μέτρα που θα επηρεάσουν περαιτέρω τις κρατικές δαπάνες στον τομέα των κοινωνικών παροχών, στην υγεία και την παιδεία.

Ζητούν επίσης να ληφθούν μέτρα για προστασία του κυπριακού κράτους πρόνοιας, εξασφαλίζοντας ότι τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας θα διαφυλαχθούν από τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ζητείται ακόμα να μην περιοριστούν οι χορηγίες προς τις εθελοντικές οργανώσεις κοινωνικής προσφοράς, οι οποίες με τη δράση τους συμπληρώνουν τα κενά του κράτους κοινωνικής πρόνοιας στην Κύπρο.

Γίνεται επίσης έκκληση να διασφαλιστεί ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα εφαρμόσουν πολιτικές που θα υποβοηθήσουν την προώθηση της ανάπτυξης και θα απόσχουν από την ανάκληση δανείων και οικειοποίηση εγγυήσεων.

Ζητείται επίσης να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην εκπόνηση εις βάθος μελέτης ανθρώπινου δυναμικού για εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης καθώς και η λήψη μέτρων για περιορισμό των διαφυγόντων κυβερνητικών εσόδων με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τη διευκόλυνση της διασύνδεσης κρατικών αρχείων.

Ως αίτημα διατυπώνεται επίσης η καταπολέμηση της μη ένταξης στο σχέδιο κοινωνικών παροχών όλων των απασχολούμενων πολιτών, με την εισαγωγή ελάχιστου μισθού για όλα τα επαγγέλματα και η καθολική υποχρέωση έκδοσης κάρτας κοινωνικών ασφαλίσεων για όλους τους πολίτες άνω 18 ετών που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν τη διακήρυξη είναι η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ), η Κίνηση Συνταξιούχων Οικολόγων, το Λαϊονικό Ιδρυμα για την Αποκατάσταση του Απροστάτευτου Παιδιού, η Οργάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα