Πολύ χειρότερα τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου, εκτιμά η Τρόικα

17:22 27/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ χειρότερα απ` ότι αναμενόταν φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου του κυπριακού τραπεζικού τομέα και των δημοσίων οικονομικών, εκτιμά η Τρόικα, η οποία ζητά τη λήψη επώδυνων μέτρων προκειμένου η οικονομία της χώρας να μπει σε σωστή τροχιά.

Αντιπροσωπεία της Τρόικας ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενήργησαν για την κυπριακή οικονομία, ως αποτέλεσμα της αίτησης της Κύπρου

για παροχή οικονομικής βοήθειας από το μηχανισμό στήριξης.

“Δυστυχώς τα μηνύματα μέχρι στιγμής δεν είναι ευχάριστα. Τα προβλήματα φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερα απ` ότι και οι ίδιοι φαίνεται αρχικά να εκτιμούσαν και να προέβλεπαν”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το πέρας της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας.

Όπως είπε, “φαίνεται ότι για το άμεσο μέλλον θα περάσουμε δύσκολα χρόνια, όπως μας έχουν αναφέρει και θα χρειαστούν επώδυνα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και της χρηματοδότησης του κράτους”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι χωρίς να μπουν σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι εκπρόσωποι της Τρόικας σταχυολόγησαν τους τομείς για τους οποίους πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως μια ενδεχόμενη “σημαντική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα”, αλλά και του δημόσιου τομέα, τη στόχευση των παροχών, το θέμα της ΑΤΑ και το συνταξιοδοτικό κυρίως στο δημόσιο τομέα.

“Θεωρούν ότι η οικονομία μας είναι πάρα πολύ μικρή για να συντηρήσει στο μέλλον το μέγεθος και το ψηλό κόστος της δημόσιας υπηρεσίας”, είπε.

Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και ενθαρρυντικά μηνύματα, ότι η οικονομία της Κύπρου δεν είναι στην ίδια κατάσταση με την αντίστοιχη της Ελλάδας, καθώς η περίπτωση της Κύπρου μπορεί να συγκριθεί με αυτή της Ιρλανδίας “όπου με σωστά μέτρα, με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και πολιτική μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία της χώρας σε μια σωστή πορεία”.

“Πρέπει να τονίσουμε ότι αν δεν ήταν η Τρόικα στην Κύπρο, αν δεν έχουμε τη δική τους στήριξη τα πράγματα θα είναι χειρότερα για μας. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Τρόικα ως εχθρούς μας, αλλά ως πολύτιμούς συνεργάτες σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της πάρα πολύ άσχημης κατάστασης της κυπριακής οικονομίας”, συνέχισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Τρόικα δεν έχει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το ύψος της στήριξης που θα χρειαστεί ο τραπεζικός τομέας και τις ανάγκες του κράτους, σημειώνοντας ότι αυτά τα ποσά θα διαφανούν στους επόμενους μήνες με το πιο αισιόδοξο σενάριο να είναι τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπόταν θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας.

“Αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Για να πάρουμε το συντομότερο δυνατόν βοήθεια θα χρειαστεί το συντομότερο δυνατόν η Κυβέρνησή μας να αποφασίσει τι θέλει να κάνει σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Τρόικα”, συμπλήρωσε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ό

Keywords
Τυχαία Θέματα