Διαφωνούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με την κατάργηση της ανωνυμίας στις προπληρωμένες κάρτες

17:22 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη συζήτηση σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που καταργεί την ανωνυμία στις κινητές κάρτες προπληρωμένου χρόνου, συνέχισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να καταθέτουν τις ενστάσεις τους στη ψήφιση της πρότασης επικαλούμενες μείωση των κερδών τους σε περίπτωση που ψηφιστεί η νομοθεσία.
Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Αντωνίου, σύμφωνα με την πρόταση οι παροχείς τέτοιων υπηρεσιών θα έχουν υποχρέωση να συλλέγουν, να

καταγράφουν και να αποθηκεύουν τα προσωπικά στοιχεία του συνδρομητή κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου.

Είπε ακόμη πως σκοπός της πρότασης αυτής είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων και η διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων και των πολιτών από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, αλλά και ο περιορισμός και η εξάλειψη του φαινομένου των ανώνυμων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που ταλαιπωρούν πολλούς πολίτες.
«Είχαμε το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά παράπονα για ενοχλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σήμερα ακούστηκαν οι όλων των εμπλεκομένων φορέων και των παροχέων οι οποίοι, όπως είπε, αντιδρούν στην ψήφιση αυτής της πρότασης νόμου, και του Επιτρόπου Δεδομένων Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος, όπως είπε, έχει πει πως αν και εφόσον υιοθετηθεί τέτοια πρόταση θα πρέπει να περιοριστούν τα προσωπικά στοιχεία που θα συλλέγουν οι παροχείς, «δηλαδή θα πρέπει να συλλέγουν μόνο ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας».
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι παροχείς, η CYTA έχει 450 χιλιάδες συνδρομητές προπληρωμένης κάρτας κινητής τηλεφωνίας και 400 χιλιάδες με συμβόλαιο και η MTN 200 χιλιάδες χρήστες προπληρωμένης κάρτας.

Ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών αφού διαβουλευτεί με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.
Ερωτηθείς αν έγιναν κάποιες έρευνες για τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα, ο κ. Αντωνίου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο της Αστυνομίας από τη στιγμή που η κάρτα είναι προπληρωμένη και υπάρχει ανωνυμία. Άρα, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να εξετάσει, να διερευνήσει ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την ανώνυμη κάρτα».

Δήλωσε ότι εκείνο που ωστόσο απασχολεί την Αστυνομία δεν είναι η ταλαιπωρία και οι παρενοχλήσεις, που είναι και αυτές σημαντικές, αλλά ο περιορισμός του εγκλήματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί, σε όλες τις εγκληματικές πράξεις υπάρχουν συνομιλίες των εγκληματικών στοιχείων μέσα από προπληρωμένες κάρτες.
Ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων η Αστυνομία διαπίστωσε πως υπήρχαν τηλεφωνήματα που έγιναν στα θύματα από τηλέφωνα με κάρτα προπληρωμένου χρόνου ,γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό αυτού που κρύβεται πίσω από αυτή την κάρτα, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου ο ισχυρισμός ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου θα βοηθήσει στο περιορισμό του εγκλήματος, είναι ουσιαστικός.

«Ήταν και είναι επ

Keywords
Τυχαία Θέματα