Ντέιβιντ Λάσελς: Στόχος ο τραπεζικός τομέας να ανακάμψει από αυτή την τρομερή κρίση

16:33 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ελπίδα ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το μέλλον του τραπεζικού τομέα θα καταλήξει σε εποικοδομητικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν τον κυπριακό τραπεζικό τομέα “να ανακάμψει από αυτή την τρομερή κρίση”, εξέφρασε σήμερα ο Ντέιβιντ Λάσελς, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Μέλλον του Κυπριακού Τραπεζικού Τομέα, που διόρισε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον κ. Λάσελς, με εμπειρία στην ανάλυση του τραπεζικού τομέα πέραν των τριάντα χρόνων, ως συντάκτης για

τον τραπεζικό τομέα στους Financial Times, τον τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργο Χαραλάμπους και τον Ντέιβιντ Γκριν, που θεωρείται ως κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης.

Η Επιτροπή που ξεκίνησε το έργο της εδώ και τέσσερις μέρες αναμένεται να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση στα μέσα του 2013, ενώ η τελική της έκθεση αναμένεται το Νοέμβριο του 2013.

“Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μακρού έργου το οποίο θα χρειαστεί ίσως ένα ολόκληρο χρόνο”, ανέφερε ο κ. Λάσελς σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Λάσελς τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και θα προσεγγίσει το όλο έργο με “ένα εντελώς ανοικτό πνεύμα”. Σημείωσε πως η Επιτροπή θα ακούσει τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, των τραπεζών, των ρυθμιστικών Αρχών, των συντεχνιών και άλλων επαγγελματικών ομάδων.

“Και ελπίζω ότι θα συγκροτήσουμε μερικές πολύ εποικοδομητικές ιδέες για να βοηθήσουμε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα να ανακάμψει από αυτή την τρομερή κρίση”, είπε, προσθέτοντας ότι “δεν πιστεύω ότι θα αυτό θα είναι εύκολο”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι υπάρχουν φόβοι ότι η Κύπρος θα έχει την ίδια μοίρα με την Ελλάδα, ο κ. Λάσελς είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να σχολιάσει το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος γνωρίζει “ότι η Κύπρος έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα”.

“Σε αυτό το στάδιο το έργο μας είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη φύση του προβλήματος και μόνον τότε θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κάποιες απόψεις για το τι θα γίνει στη συνέχεια”, είπε.

Σε ερώτηση για το διαγνωστικό έλεγχο που διεξάγει ο οίκος Pimco, ο κ. Λασέλς ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτή της Pimco, την έρευνα της Τρόικα και άλλοι εσωτερικοί έλεγχοι.

“Θα κτίσουμε τη δική μας σύσταση πάνω σε όλα αυτά τα συμπεράσματα. Μάλιστα πιθανό να δημιουργήσουμε ένα σημείο εκκίνησης από το οποίο θα αρχίσουμε να κτίζουμε τις δικές μας εισηγήσεις”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να γίνει μια σε βάθος μελέτη της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, με έμφαση στους παράγοντες, “οι οποίοι οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε αυτή την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα”.

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή θα υποβάλει εισηγήσεις “ούτως ώστε να μπορέσουν σιγά σιγά οι τράπεζες να συνέλθουν και να μπορέσει ο τόπος να διασφαλίσει την χρηματοοικονομική του σταθερότητα και κυρίως να αποτραπού

Keywords
Τυχαία Θέματα