Χρέος όλων η συνέχιση του αγώνα του Μακαρίου, είπε ο Υπ. Παιδείας

16:51 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χρέος όλων είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος είπε ότι πιστοί στις υποθήκες του θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του.

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, ο κ. Κενεβέζος κάλεσε όλους να «προχωρήσουμε με πίστη στα δίκαιά μας και στον αγώνα μέχρι τέλους, για την εξασφάλιση των

δικαίων μας, ενωμένοι και αδιάσπαστοι, ωσότου ανατείλει πάνω από το νησί μας ο ήλιος της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

«Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο», είπε, «δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στο μεγαλείο της προσφοράς του αναγνωρίζοντας την απέραντη και αστείρευτη αγάπη που έτρεφε για την πατρίδα μας, για τους ανθρώπους της και ιδιαίτερα τα παιδιά της. Τιμούμε τους αγώνες του, τη σταθερή προσήλωσή του σε αρχές και την ανυποχώρητη αγωνιστικότητά του».

Όπως είπε «ο αγώνας του ας είναι για μας συνεχής πηγή έμπνευσης», για να προσθέσει πως «η αποφασιστικότητα, η πίστη, η σύνεση και η σωφροσύνη του ας μας καθοδηγούν».

Μιλώντας περαιτέρω για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «σε μια περίοδο δύσκολη για τον λαό μας, κατά την διάρκεια της οποίας η Εκκλησία της Κύπρου αποτέλεσε το αποκούμπι και την ελπίδα για την υλοποίηση του προαιώνιου πόθου για Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανέλαβε την υλοποίηση του ενωτικού δημοψηφίσματος».

Είπε ακόμα πως «η άρνηση των ισχυρών της γης να αποδεχθούν τη βούληση του κυπριακού λαού οδήγησε τον κυπριακό ελληνισμό στον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ, στον αγώνα των αδυνάτων έναντι των ισχυρών, στον αγώνα της δικαιοσύνης έναντι της αδικίας», για να προσθέσει ότι «στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ως ο πολιτικός αρχηγός του αγώνα, εκπροσωπούσε τον κυπριακό ελληνισμό στις διπλωματικές και άλλες δραστηριότητες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Η τολμηρή αντιαποικιακή του δράση εξόργισε τους Βρετανούς δυνάστες που αποφάσισαν την εξορία του στις Σεϋχέλλες, όπου παρέμεινε μέχρι το 1957. Με το τέλος του Αγώνα και την ανακήρυξη της Κύπρου σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει στο νησί και μεταφέρει από τον εξώστη της Αρχιεπισκοπής προς τα πλήθη που τον υποδέχονται το μέγα μήνυμα, ότι η Κύπρος είναι ελευθέρα», συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Συνέχισε λέγοντας πως «το 1960 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ εκλέγεται με συντριπτική πλειοψηφία πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναλαμβάνει», για να προσθέσει πως «καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του αφιερώνει όλο το χρόνο και όλες τις δυνάμεις του για την πρόοδο και την ευημερία του λαού του».
Επίσης, ανέφερε πως «το νεόκοπο κυπριακό κράτος όχι μόνο καταφέρνει να ευημερήσει αλλά εδραιώνει τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», προσθέτοντας πως «η δράση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια της τόπου του, αλλά ο ίδιος αναπτύσσει σημαντική ιεραποστολική δράση στην Αφρική, διαδίδοντας τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία και μεταφέροντας παντού το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, προς κάθε άνθρωπο».

Κατέληξε λέγοντας πως «με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολυσήμαντη δράση του αποκτά διεθνή ακτινοβολία και θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες του 20ου αιώνα και αναμετρήθηκε με την Ιστορία στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο της σύγχρονου κυπριακού κράτους και δεν δίστασε σε κρίσιμες στιγμές να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την πατρίδα του, αποφάσεις καθοριστικές για τις μέλλουσες γενεές».

Keywords
Τυχαία Θέματα