Παραγωγή χαλλουμιού με νοθευμένο γάλα καταγγέλλει ο Πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων

16:28 10/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε καταγγελίες για νόθευση του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του χαλλουμιού προέβη σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Ευαγόρας Χρυσάνθου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι η διαδικασία για την κατάθεση του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για εγγραφή του χαλλουμιού βρίσκεται «στο μηδέν».

Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Εμπορίου να εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όσους παρανομούν σε σχέση με τις ποσοστώσεις που προβλέπει το διάταγμα για το χαλλούμι.
Η Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής

συζήτησε σήμερα τη διαδικασία εγγραφής του χαλλουμιού ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και την εφαρμογή του προτύπου για το χαλλούμι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Χρυσάνθου επικαλέστηκε στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, λέγοντας ότι το χαλλούμι δεν παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα, όπως προβλέπει το πρότυπο.

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ποσότητες γάλακτος δεν συνταυτίζονται με την παραγόμενη από τους βιομήχανους ποσότητα του χαλλουμιού, προσθέτοντας ότι «είναι με άλλες ουσίες» που παρασκευάζεται.

Ερωτηθείς αν εννοεί ότι γίνεται νόθευση του γάλακτος, είπε ότι «νοθεύουν το γάλα, είτε με γαλακτόσκονη είτε με φυτικό λίπος είτε με άλλες ουσίες».

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν, η πρώτη ύλη για την παραγωγή του χαλλουμιού να στοιχίζει 6,70 ευρώ και το προϊόν να πωλείται στα 4-4,20 ευρώ, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να διεξαχθούν έλεγχοι στις βιομηχανίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε από την πλευρά του ότι ενώ ο φάκελος για το χαλούμι που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κατ’ αρχήν εγκριθεί επί προηγούμενης διακυβέρνησης, αποσύρθηκε με οδηγίες των τυροκόμων, με αποτέλεσμα να «είμαστε στο μηδέν».
Ανέφερε ότι οι διαδικασίες καθυστερούν, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση των εκπροσώπων του Υπουργείου Γεωργίας, ο φάκελος θα κατατεθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Συμπλήρωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας είχε αναφέρει τον περασμένο Ιούλιο ότι ο φάκελος θα κατατεθεί τον Οκτώβρη.

«Η καθυστέρηση που παρατηρείται είναι αδικαιολόγητη», είπε ο κ. Γαβριήλ και κάλεσε το Υπουργείο Γεωργίας να προχωρήσει τάχιστα στην κατάθεση του φακέλου.

Αναφορικά με την εμπορία του χαλουμιού και το διάταγμα για τις ποσοστώσεις, είπε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για το Υπουργείο Εμπορίου, αναφορικά με καθυστερήσεις στη λήψη δειγμάτων και την επιβολή ποινών.
Ανέφερε ότι πέρυσι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 42 χιλ. ευρώ σε τέσσερεις εταιρείες, που δεν εφάρμοζαν το διάταγμα, ενώ πρόσθεσε ότι μια εταιρεία συνεχίζει να παρανομεί ακόμη, «με την ανοχή του Υπουργείου».

Κατέληξε, λέγοντας ότι το Υπουργείο πρέπει να εντατικοποιήσει άμεσα τους ελέγχους για την ποσόστωση και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.

Εξάλλου, είπε ότι τα μέτρα στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων από την Κυβέρνηση έχουν μείνει στις εξαγγελίες.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για νόθευση του γάλακτος, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι δεν γνωρίζει αν ευσταθούν οι καταγγελίες, πρόσθεσε όμως ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο «πρέπει πάραυτα να τιμωρηθούν αυτοί οι οποίοι παρανομούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα