Χωρίς εκπλήξεις το βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

20:52 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πανομοιότυπο με το κείμενο του ψηφίσματος 2058 που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2012 είναι το προσχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που παρουσίασε η Βρετανία στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Σ.Α., ανοίγοντας το δρόμο για μια ομαλή και σύντομη διαδικασία υιοθέτηση του ψηφίσματος στις 24 Ιανουαρίου.

Απηχώντας και στην επιθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ να μην υπάρξουν στις παραμονές των κυπριακών προεδρικών εκλογών ζητήματα που θα προκαλέσουν τριβές, ο Μπαν γκι-Μουν υπέβαλε μια καθαρά τεχνική έκθεση στο Σ.Α., ενώ η Βρετανία υποσχέθηκε

ότι θα αποφύγει να εγείρει στο ψήφισμα θέματα που πιθανόν να δημιουργήσουν τριβές. Στο ίδιο πλαίσιο ο ΓΓ ανάφερε ότι θα υποβάλει χωριστή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες το Μάρτιο.

Στη διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2058 η λέξη «προσβλέπει» σε παράγραφο του προοιμίου για την αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε ως αποτέλεσμα το τελικό σχέδιο να παρουσιαστεί στην ολομέλεια του Σ.Α. χωρίς προηγουμένως να έχει συμφωνηθεί από τα 5 μόνιμα μέλη.

Τελικά κι ενώ είχε τυπωθεί τελικό κείμενο, οι Βρετανοί υποχώρησαν, αντικαθιστώντας τη λέξη «προσβλέπει» με τη λέξη «συμπεριλαμβανομένης». Ωστόσο σ’ αυτή την αλλαγή της τελευταίας στιγμής αντέδρασαν το Πακιστάν με το Αζερμπαϊτζάν, τηρώντας αποχή στην ψηφοφορία. Και οι δύο χώρες συμμετέχουν και φέτος στο Σ.Α., με τον πρέσβη του Πακιστάν να προεδρεύει το μήνα Ιανουάριο.

Η παράγραφος του 2058, που επαναλαμβάνεται στο παρόν προσχέδιο, αναφέρει τα εξής:
«Υπογραμμίζοντας την ανάγκη το Συμβούλιο να ακολουθήσει μια αυστηρή, στρατηγική προσέγγιση στην ανάπτυξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Καλωσορίζοντας την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διατηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό στενή επιθεώρηση, για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν κριθεί σκόπιμο, και σημειώνοντας τη σημασία του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των συστάσεων, όπως ενδείκνυνται για περαιτέρω προσαρμογές της εντολής της UNFICYP, των επιπέδων δυνάμεων και άλλων πόρων και την έννοια των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των μερών».

Αύριο η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ την Πέμπτη θα ενημερώσει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων τα μέλη του Σ.Α..

Keywords
Τυχαία Θέματα