“Αξιόλογο έργο από την κυπριακή Προεδρία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ”

11:47 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βρετανία εκτιμά ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιτελεί ένα αξιόλογο έργο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ένωσης και εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να καταλήξει.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ είπε ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος το Λονδίνο θεωρεί ότι πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη και να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση

στην Ευρώπη, θα πρέπει να καταλήξει μέχρι το τέλος του χρόνου γιατί, όπως σημειώνει, τα πράγματα δεν θα είναι πιο εύκολα αργότερα.

Ο κ. Κιντ είπε ακόμα ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ένα νέο παράγοντα που θα είναι προς όφελος της περιοχής και θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες, όπως η Κύπρος και η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν υφιστάμενες δυσκολίες που δεν έχουν διευθετηθεί.

Ο Βρετανός διπλωμάτης χαιρέτισε ως «πολύ σημαντικό σημείο εκκίνησης» τη δήλωση της Λευκωσίας ότι μετά τη λύση του Κυπριακού τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα μοιραστούν ανάμεσα στον κυπριακό λαό.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, δεν βλέπει περιθώριο επανέναρξης του διαλόγου πριν από την εκλογή νέου Προέδρου το Φεβρουάριο και επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του Λονδίνου να καταστεί πιο ενεργά αναμεμειγμένο εάν και εφόσον αυτό του ζητηθεί.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Η συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ είναι έντονη, με ισχυρές τοποθετήσεις. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται;

Απ. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αυτό, 17 από τα 27 κράτη μέλη είναι καθαροί παραλήπτες. Ωστόσο, πρακτικά ομιλούντες, πολλά εξαρτώνται από την ικανότητα με την οποία θα συνεχίσει η Κυπριακή Προεδρία τη διαπραγμάτευση ώστε να καταλήξει σε συμφωνία. Πιστεύομε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία για ολοκλήρωση της συζήτησης αυτό το μήνα στο Συμβούλιο, γιατί τα πράγματα δεν θα είναι πιο εύκολα αργότερα.

Ερ.  Ποια η συνδρομή της Κυπριακής Προεδρίας σε αυτή την προσπάθεια;

Απ. Πιστεύω ότι είχαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουν, που έχει να κάνει με μεγάλα ποσά και με διαφορετικές θέσεις εκ μέρους των κρατών μελών. Επιπλέον κανείς δεν θα τους πιστώσει για οτιδήποτε κάνουν.

Πιστεύω ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει επιτύχει μέχρι στιγμής υπό τις δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν και ελπίζω ότι τώρα με βοήθεια στο τελικό στάδιο θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ερ. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία;

Απ. Υπάρχουν κανονισμοί που προβλέπουν το χειρισμό μιας τέτοιας κατάστασης,αλλά ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ερ. Υπάρχει δηλαδή φως στο τέλος της σήραγγας; Πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία;

Απ. Πρέπει να τα καταφέρουμε, η κατάσταση δεν θα καταστεί πιο εύκολη εάν παρατείνομε τη συζήτηση, οι επιλογές είναι οι ίδιες και το Δεκέμβρη και το Φεβρουάριο. Ολοι συμφωνούν ότι η μακροπρόθεσμη απάντηση σε αυτή την κατάσταση είναι η ανάπτυξη, οι οικονομίες των χωρών μελών δεν μπορούν να ανακάμψουν εάν δεν υπά

Keywords
Τυχαία Θέματα