Αβέρωφ και Πρέσβης Ρωσίας επαναβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

14:17 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να επενδύει στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου και στόχος του είναι να τις ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο, ανέφερε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ύστερα από συνάντησή του στα γραφεία του κόμματος με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Stanislav V. Osadchiy.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός.

Ο

Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε την Ρωσική Ομοσπονδία αναφορικά με την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δις ευρώ, με σημαντικά πολύ πιο ευνοϊκούς όρους – μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής αλλά και του χαμηλότερου επιτοκίου.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να στηρίζει την ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με την Ρωσία μέσω του Partnership and Co-operation Agreement και του Partnership for Modernisation.

«Κοινή μας ανησυχία είναι οι εξελίξεις στη γειτονική Συρία. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ευελπιστούμε πως το Συριακό πρόβλημα θα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο το συντομότερο δυνατόν», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ήταν, είναι και παραμένει μια παραδοσιακά φιλική χώρα προς την Κύπρο.

«Μας συνδέουν παραδοσιακές σχέσεις, μια κοινή θρησκεία και σημαντικές οικονομικές σχέσεις. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε και έχει σημαντικό ρόλο στα διεθνή ζητήματα, και ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Ως μέλος των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των G20, έχει λόγο σε αποφάσεις που επηρεάζουν όλους μας», σημείωσε.

Από πλευράς του ο Ρώσος Πρέσβης αναφέρθηκε στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειά του είναι η ενίσχυση αυτών των σχέσεων όσο το δυνατό περισσότερο.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία ως μόνιμό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πάντα ήταν στο πλευρό της Κύπρου, στο οποίο θα παραμείνει και θα συνεχίσει η συνεργασία σε αυτό τον τομέα. Ευχήθηκε η λύση του Κυπριακού να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό προς τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων και όλου του κόσμου, αλλά και της ειρήνης στην περιοχή.

Αναφορικά με την ρωσική πρωτοβουλία για την Συρία, ο κ. Osadchiy είπε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και επί τούτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις του και με το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας την Ενωμένη Ρωσία με την υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτής της συνεργασίας το συντομότερο δυνατό.

Keywords
Τυχαία Θέματα