Ομήρου: Τάχιστη απεμπλοκή από το μνημόνιο ζητεί η ΕΔΕΚ

15:28 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κυρίαρχη επιδίωξη του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι η τάχιστη απεμπλοκή από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι “έξοδος από την Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή αποτελεί παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας”.

“Είναι

αναγκαία η μέγιστη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και Κυβέρνησης για συνομολόγηση μια εθνικής συμφωνίας, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συντομότερη έξοδο από το μνημόνιο, για την οικονομική ανασυγκρότηση και για την ανάκτηση της εθνικής και κρατικής μας κυριαρχίας”, είπε ο κ. Ομήρου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, κατά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το περίγραμμα στρατηγικής για αποδέσμευση από το μνημόνιο που κατέθεσε χθες το Κίνημα στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι η τελική πρόταση θα διαμορφωθεί μέσα από τις συναντήσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του εθνικού φόρουμ για την οικονομία και θα παραδοθεί προς συζήτηση τον Ιούνιο.

Ανέφερε ότι “το Κίνημα πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των όρων του Μνημονίου και των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, η ομαλοποίηση του τραπεζικού τομέα, όσον αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιουχική επάρκεια και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα”, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η στοχευόμενη ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων της κυπριακής οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η γεωργία και κτηνοτροφία και ο τομέας της ενέργειας.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και σε “διαπιστώσεις που κάνουν σε έγγραφο του ΔΝΤ οι εκτελεστικοί του διευθυντές του Ταμείου, οι οποίοι ασκούν κριτική στους τεχνοκράτες για το χειρισμό στη διαμόρφωση του προγράμματος χρηματοδότησης της Κύπρου”, προσθέτοντας ότι “η πίεση που ασκείται από τους Διευθυντές ώστε να υπάρξει ανάλυση για το πώς μπορεί η οικονομία της Κύπρου να ανακάμψει το 2015, κάτι το οποίο αμφισβητούν, δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή Κυβέρνηση να διεκδικήσει την ενίσχυση των κονδυλίων, που παρέχονται για σκοπούς ανάπτυξης, ειδικότερα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία”,

“Έχει υποχρέωση η ΕΕ στα πλαίσια της επιβολής αλληλεγγύης, την οποία μερικοί έχουν ξεχάσει όπως φαίνεται – να στηρίξουν και με ειδικό πρόγραμμα την κυπριακή οικονομία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι Διευθυντές του ΔΝΤ “θεωρούν τις εκτιμήσεις που έγιναν αισιόδοξες, κάτι που παραπέμπει στην περίπτωση των λανθασμένων προβλέψεων που έγιναν στην Ελλάδα”, όταν χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένοι πολλαπλασιαστές” και “διερωτούνται γιατί το πρόγραμμα βασίζεται σε σκληρά μέτρα λιτότητας την ώρα που η εξυγίανση των δύο συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων έχει ουσιαστικά παραλύσει την κυπριακή πραγματική οικονομία”.

“Το ΔΝΤ, οπαδός του πιο σκληρού καπιταλισμού, ασκεί κριτική γιατί υιοθετήθηκαν μέτρα εξαιρετικά μέτρα λιτότητας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ΔΝΤ αποδοκιμάζουν την πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα όλων των καταθέσεων καθώς αυτό το μέτρο “θα δημιουργούσε οικονομικά και νομικά προβλήματα”, επιβεβαιώνοντας έτσι, όπως είπε ο κ. Ομήρου, “την ορθότητα της απόφασης του Κινήματος και της Βουλής, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα νομικά και οικονομικά προβλήματα στο κράτος”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “εν μέσω κυνικών παραδοχών ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει μια πολύ δύσκολη πορεία για την Κύπρο και το λαό της με πρωτόγνωρα ψηλά ποσοστά ύφεσης και ανεργίας” και πρόσθεσε ότι “όταν θα γίνεται ο έλεγχος κατά πόσον τηρείται το πρόγραμμα, δηλαδή οι όροι του μνημονίου ή όχι, ο κίνδυνος να επιβάλλονται νέα μέτρα είναι υπαρκτός”.

“Γι’ αυτό χρειάζεται η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου, το οποίο θα οδηγήσει σε έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτό θα αποτελέσει “παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας”, προσθέτοντας ότι “μια πρώτη ανάλυση όλων των δεδομένων, όπως η υποτίμηση του νέου νομίσματος, ο εισαγωγικός χαρακτήρας της κυπριακής οικονομίας, η άμεση ανάγκη για ρευστοτική στήριξη των τραπεζών, αλλά και η πολιτική πτυχή του όλου θέματος, καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, “παρά την άρνηση αλληλεγγύης από τους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας” και “η θέση μας παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή”.

Ανέφερε ότι “η κυπριακή κρίση είναι έκφραση μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης που υποδεικνύει την ανάγκη συμμαχίας των λαών του Νότου αλλά και των εργαζομένων του Βορρά για να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση στην κρίση”.

“Με τη Σλοβενία να είναι η επόμενη υποψήφια για ένταξη στο Μηχανισμό, τη γαλλική οικονομία να παρουσιάζει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα και την Ιταλία να ψάχνει λύσεις στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί η Ευρωζώνη καλείται να δράσει αποτελεσματικά εφαρμόζοντας νέα μοντέλα διαχείρισης της κρίσης”, πρόσθεσε.

Περίγραμμα στρατηγικής για αποδέσμευση από το μνημόνιο
———————-
Το περίγραμμα στρατηγικής για αποδέσμευση από το μνημόνιο που κατέθεσε χθες η ΕΔΕΚ στο Εθνικό Συμβούλιο περιλαμβάνει πέντε βασικούς στόχους που είναι η διαχείριση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και της απόφασης του Eurogroup, η ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης και σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, η λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Eurogroup, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την κοινωνική προστασία, τον ολοκληρωμένος σχεδιασμός για συντομότερη αποπληρωμή του δανείου και τάχιστη απεμπλοκή από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και η επάνοδος στις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, εισηγείται τρόπους αποκατάστασης της αξιοπιστίας τραπεζικού τομέα και διαχείριση των όρων του μνημονίου, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσης, η τοποθέτηση σε κάθε Υπουργείο ατόμων υπεύθυνων να ετοιμάζουν εκθέσεις προόδου εφαρμογής των μέτρων ανά μήνα και ανάλυση των κατόχων του κυπριακού χρέους ανά ημερομηνία λήξης και εξέταση της δυνατότητας οικιοθελούς επέκτασης του δανείου.

Σε σχέση με την απορρόφηση των αρνητικών συνεπειών των όρων του μνημονίου, το περίγραμμα της ΕΔΕΚ εισηγείται την άμεση προώθηση των νομοσχεδίων κοινωνικής προστασίας, την άμεση προώθηση των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, τη δημιουργία ειδικής ομάδας στο Υπουργείου Εργασίας για γρήγορη εξέταση των αιτήσεων που αφορούν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και την ανάγκη για περιορισμό της ύφεσης και της ανεργίας.

Τέλος, το περίγραμμα της ΕΔΕΚ αναλύει τις επιπτώσεις στον τόπο από μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα