Άντρος Κυπριανού: Τεράστιας σημασίας ο ρόλος της Πολεοδομίας

13:21 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στο Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας στη Λάρνακα πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι αποδίδουμε τεράστια σημασία στο ρόλο που διαδραματίζει η Πολεοδομία γιατί, όπως εξήγησε, θεωρούμε ότι ο σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός των πόλεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψή του «εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των συστηματικών επισκέψεων που έχουμε σε διάφορα

κυβερνητικά τμήματα για να παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η δραστηριότητα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες και αν υπάρχει ανάπτυξη. Είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνω ότι υπάρχει μια σχετική ανάπτυξη σε ό,τι αφορά στον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Επαρχιακό Γραφείο της Πολεοδομίας».

Εμείς, συνέχισε, «αποδίδουμε τεράστια σημασία στο ρόλο της Πολεοδομίας γενικότερα γιατί θεωρούμε ότι ο σωστός πολεοδομικός σχεδιασμός των πόλεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και είναι με ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι πλέον σε ό,τι αφορά στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, εισάγονται νέα επιστημονικά κριτήρια τα οποία προκύπτουν από την ίδια την επιστήμη της Πολεοδομίας».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι λειτουργοί του Τμήματος αναβαθμίζουν συνεχώς τις γνώσεις τους, έχοντας έτσι περισσότερες δυνατότητες να σχεδιάσουν καλύτερα την ανάπτυξη στις πόλεις και τις κοινότητες».

Αναφερόμενος στο Ρυθμιστικό Σχέδιο 130 κοινοτήτων που έγινε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως αυτό είναι «ένα σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη σε ό,τι αφορά στις συγκεκριμένες κοινότητες. Θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για αυτή την πρωτοβουλία, τον τότε Υπουργό Εσωτερικών γιατί θεωρώ ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι σημαντικές για το μέλλον του τόπου».

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Σφικουρής, Επαρχιακός Λειτουργός Πολεοδομίας Λάρνακας, χαρακτήρισε «έκπληξη» την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ γιατί όπως εξήγησε «είχαμε την εντύπωση ότι οι πολιτικοί μας, που τους συνηθίσαμε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μέσα στις πολλές ασχολίες τους και το καθημερινό πιεστικό τους πρόγραμμα δεν θα είχαν το χρόνο να μοιραστούν λίγες στιγμές με μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης του κοινού».

Εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη του κ. Κυπριανού «να είναι επωφελής, στις δύσκολες συγκυρίες της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής κρίσης που τώρα πλήττει και τη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και σε συνθήκες οικονομικής περισυλλογής που διανύουμε όλοι. Τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου και η διοχέτευση πολύ μεγάλων οικονομικών πόρων για αντιμετώπισή της δεν επέτρεψαν τη φυσιολογική και ορθολογική ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων ούτε και τη διατήρηση ζωντανών όλων των κοινοτήτων μας ενώ αρνητικές πιέσεις δέχεται και το φυσικό περιβάλλον».

Όμως, συνέχισε, «μέσα από αυτές τις αντιξοότητες, έχουμε την πεποίθηση ότι θα το Τμήμα μας θα καταφέρει να αναστρέψει προς το καλύτερο τα αρνητικά σημερινά δεδομένα» αφού στελεχώνεται από αξιόλογο επιστημονικό και καλά καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό, είναι ενισχυμένο από νέα νομικά και θεσμικά πλαίσια και εκμεταλλεύεται τις όποιες ευκαιρίες προσφέρονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση κατά πόσον η αύξηση στις αιτήσεις στην Πολεοδομία οφείλεται ίσως εν μέσω κρίσης και στα αναπτυξιακά έργα, ο κ. Σφικουρής απάντησε ότι «για μεγάλες αιτήσεις οφείλεται στο ότι υπάρχει μια τάση ανάκαμψης ή επενδύσεων σε μεγάλα έργα. Οι υπόλοιπες αιτήσεις όμως αφορούν σε μικρότερα έργα τα οποία δεν συγκρίνονται σε όγκο με τις αιτήσεις που είχαμε το 2008 ή και προηγούμενα χρόνια».

Κληθείς να πει πού κατά την άποψή του οφείλεται αυτό, είπε πως «οφείλεται στο ότι η Λάρνακα είναι πολύ κοντά στη Λευκωσία, διαθέτει αεροδρόμιο αλλά και προοπτικές ανάπτυξης για επενδυτές και ως εκ τούτου την προτιμούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα