Μνημόνιο Συνεργασίας Πανεπιστημίου Κύπρου και Κολλεγίου Τέρρα Σάντα

12:28 29/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τη χθεσινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας θεσμοθετήθηκε η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και της αρχαιότερης σχολής στην Κύπρο, του Κολεγίου Τέρρα Σάντα.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «στο Μνημόνιο

προνοείται η λειτουργία του Κολεγίου Τέρρα Σάντα, ως ‘Πρότυπο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου’ από την προσεχή σχολική χρονιά 2013-14».

Η εξέλιξη αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά, αρχής γενομένης από την Α’ Τάξη του Γυμνασιακού κύκλου για τη χρονιά 2013-14 και θα εξελίσσεται κάθε χρόνο κατά ένα έτος, εκτός εάν υπάρξει κοινή απόφαση των δύο ιδρυμάτων για επίσπευση.

Όπως σημείωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συμπράξει με το Κολέγιο Τέρρα Σάντα με στόχο την εξαγωγή εκπαιδευτικών συμπερασμάτων που θα οδηγήσουν στη λειτουργία ενός πρότυπου σχολείου, το οποίο θα αποτελεί υπόδειγμα εκπαιδευτικού συστήματος μέσης εκπαίδευσης.

Επίσης, η συνεργασία αυτή θα φέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου ακόμη πιο κοντά και στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, τους Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, ενώ παράλληλα, θα αποτελεί έμπρακτη προσφορά και εμπειρογνωμοσύνης προς την κοινωνία.

Εκ μέρους του Κολλεγίου Τέρρα Σάντα, ο Επικεφαλής της Κουστωδίας της Άγιας Γης -Ιερουσαλήμ Rev.Padre fra Pierbattista Pizzaballa ofm, είπε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική, αφού μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και της εμπειρογνωμοσύνης που θα φέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως το πιο δυναμικό ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, θα ωφεληθούν τόσο οι μαθητές, όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει».

Πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές μόνος του και η συνεργασία αποτελεί το κλειδί και μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να είναι αμφίδρομη και στα πρώτα στάδια το Πανεπιστήμιο Κύπρου «θα παρέχει βοήθεια στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου σε περιοχές της παιδαγωγικής και της επιστημονικής γνώσης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σχολείου».

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επίσης, δεσμεύεται, βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας, «να πραγματοποιεί επιτόπου επισκέψεις, για να έχει συναντήσεις με λειτουργούς του σχολείου, εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές και γονείς ώστε να τους παρέχει ενημερωμένη πληροφόρηση σχετικά με όλες τις δραστηριότητες, τα προγράμματα και τις υποχρεώσεις της συνεργασίας».

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου οφείλει να παρέχει, σε μαθητές του Κολεγίου Τέρρα Σάντα την ευκαιρία παρακολούθησης διαφόρων δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο και να διαθέτει στο σχολείο, όποτε είναι δυνατόν, προσωπικό από το Γραφείο Εισδοχής, που να καθοδηγεί σε θέματα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο και να συζητά μαζί τους θέματα ακαδημαϊκού και επαγγελματικού προσανατολισμού».

Από την πλευρά του το Κολέγιο Τέρρα Σάντα, στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας, «θα παρέχει κάθε βοήθεια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη προγραμμάτων και άλλων εκπαιδευτικών δράσεων, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης της συμμετοχής σε εκπαιδευτικές μελέτες και ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της εκπαίδευσης».

Επίσης, «το Κολέγιο Τέρρα Σάντα θα παρέχει στο Πανεπιστήμιο τη δυνατότητα χρήσης των χώρων του για δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πνεύμα της υλοποίησης της συμφωνίας καθώς και κάθε βοήθεια περιλαμβανομένης και οικονομικής στήριξης σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, νοουμένου ότι υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του σχολείου που επιτρέπουν τέτοια στήριξη».

Στην ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι «το Κολλέγιο Τέρρα Σάντα έχει μια μακραίωνη προσφορά στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της Κύπρου που ξεκινά από το 1646 ενώ η λειτουργία του σχολείου αρχικά στόχευε να βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό που στέναζε κάτω από το ζυγό του Οθωμανικού σκοταδισμού και καταπίεσης».

Σημειώνει ότι «διαχρονικά το Κολέγιο στοχεύει στην προσφορά γνώσεων και στην ανθρωπιστική καλλιέργεια του μαθητικού πληθυσμού και η όλη πολιτική του σχολείου εκφραζόταν και εκφράζεται με το επίγραμμα : αρετή, επιμέλεια και δημιουργικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα