Αντιδράσεις από ΡΤΚ και Ταλάτ στις πρόσφατες δηλώσεις Χριστόφια

11:51 19/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λύπη για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια σε τ/κ ΜΜΕ εκφράζει με γραπτή ανακοίνωση, το εκτελεστικό γραφείο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ). Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε κάνει αναφορά στην πολιτική του ΡΤΚ καθώς και στην ήττα του Ταλάτ στις «προεδρικές εκλογές» του 2010 στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τ/κ Τύπο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο Χριστόφιας, χωρίς να κατέχει συγκεκριμένα στοιχεία, εναποθέτει το αποτέλεσμα των

«προεδρικών εκλογών» του 2010 (ήττα Ταλάτ) στο γεγονός ότι το ΡΤΚ απομακρύνεται από τις πολιτικές της αριστεράς. Το κόμμα διερωτάται σε ποιά θέματα (κοινωνικά, οικονομικά ή Κυπριακό) εννοεί ο Χριστόφιας ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής, τονίζοντας ότι γνωστή είναι και η πολιτική που εφαρμόζει ο Χριστόφιας σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

«Όπως φαίνεται και μέσα από την εμπειρία του Χριστόφια, οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές στην Κύπρο προσαρμόζονται πλέον σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και η πολιτική αναζήτηση διαμορφώνεται στα πλαίσια αυτών των προτύπων. Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ΡΤΚ είπε ένα μεγαλόφωνο Ναι στο σχέδιο λύσης των ΗΕ, το οποίο θα εξασφάλιζε τη σύσταση ενός ομόσπονδου συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, το οποίο στήριζε όλος ο κόσμος. Ο Χριστόφιας όμως στο σχέδιο αυτό, είπε Οχι. Πέραν τούτου, ο κ. Χριστόφιας δεν εκμεταλλεύθηκε τη «χρυσή ευκαιρία» που είχε με τον Ταλάτ, απέρριπτε την ανακοίνωση της κάθε προόδου που σημειωνόταν και με τις αρνητικές του δηλώσεις παραμέριζε κάθε θετική εξέλιξη».

Μετά από όλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήρθε τώρα να παραδεχθεί ότι ‘με τον Ταλάτ έφθασαν στο 70% της συμφωνίας και εάν παρέμενε ο Ταλάτ στη θέση του θα κατέληγαν σε λύση’. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι και ο ίδιος νικήθηκε από τον λαϊκισμό», προστίθεται.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, στην επίσημη ιστοσελίδα του ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χριστόφιας έγραψε ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Ο ίδιος, είπε, δεν ανέφερε ποτέ ότι θα «εκλέγονταν» με την στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο Χριστόφιας του το είπε λέγοντάς του να μην ανησυχεί γιατί με την βοήθεια του Τούρκου Πρωθυπουργού θα «επανεκλεγόταν» στις «προεδρικές» του 2010.

Διερωτήθηκε δε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι έκανε τα πάντα για να επιτευχθεί μια συμφωνία όταν αρνήθηκε να ανακοινωθούν ακόμη και οι συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών παρά τα έγγραφα που είχαν δώσει και οι δύο στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, στην γραπτή του δήλωση ο πρώην ηγέτης των Τ/κ αναφέρει ότι όταν στον Μπούργκενστοκ, όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Ανάν, είχε ρωτήσει τον Δημήτρη Χριστόφια τι θα κάνει το ΑΚΕΛ (στο δημοψήφισμα), του είχε απαντήσει «είσαι πελλός, φυσικά ναι». Μια μέρα, συνέχισε, σίγουρα το ΑΚΕΛ θα εξηγήσει τι έγινε και σε μια μέρα η απόφαση για στήριξη (του σχεδίου Ανάν) στο Πολιτικό Γραφείο άλλαξε στην Κεντρική Επιτροπή, και τότε «και εμείς και ο κόσμος θα καταλάβουμε ποιες είναι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα