Ανησυχίες των κομμάτων για υιοθέτηση της συμφωνίας ACTA

14:32 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον έντονο προβληματισμό για τη συμφωνία ACTA που συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασαν τα κόμματα, που θα αναμένουν την έκβαση των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ, με τον  Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργος Περδίκη να δηλώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υποκριτικά δεν υιοθέτησαν πρότασή του για απόφαση της Επιτροπής Νομικών για πάγωμα της διαδικασίας υπογραφής της συμφωνίας

από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τη  συζήτηση για «το καυτό και επίμαχο», όπως είπε, στην Ευρώπη θέμα που αφορά την εμπορική συμφωνία εναντίον της πλαστογραφίας που είναι γνωστή ως ACTA  ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος Η  Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει υιοθετήσει τη συμφωνία και επίκειται υπογραφή της παρά τις έντονες ενστάσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμούς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επηρεάζονται θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα, ελευθερίες και τα ψηφιακά δικαιώματα, είπε ο κ. Μητσόπουλος προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα συνεκτιμάται το γεγονός ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία από φαινόμενα πλαστογραφίας, πειρατείας, παραποίησης εμπορικών σημάτων, κλοπής εμπορικών δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης πως θα πρέπει να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία ώστε να μην υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως  σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και των ψηφιακών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών.
Διευκρινίζοντας τα δικαιώματα που ενδέχεται να περιορισθούν με την ACTA ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα της ελεύθερης χρήσης διαδικτύου, της ελεύθερης επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, στο δικαίωμα κατεβάσματος αρχείων χωρίς να είναι ενημερωμένος ο χρήστης ότι η ενέργεια αυτή είναι ποινικώς κολάσιμη.
Όπως είπε ο κ. Μητσόπουλος ένα ζήτημα που άπτεται της ACTA είναι η παραγωγή γενώσιμων φαρμάκων, που είναι συνήθως φθηνότερα και στα οποία έχουν πρόσβαση χώρες με φτωχότερες οικονομίες, προκαλεί επίσης προβληματισμό. Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολύ σωστά σε πρώτη φάση μέσω της Επιτροπής Εξωτερικού Εμπορίου την ένσταση στην επικύρωση αυτής της συμφωνίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι καλούμαστε να ισορροπήσουμε δύο μεγάλα ζητήματα, την καταπολέμηση της πειρατείας και της πλαστογραφίας και στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και από την άλλη των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Πρόσθεσε πως η ίδια συμφωνία μπορεί να μην περιλαμβάνει πρόνοιες που να οδηγούν σε χαρακτηρισμό της ως Αστυνόμο του διαδικτύου, όμως η υλοποίηση της είναι που πιθανότατα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν  είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τη συμφωνία, πρόσθεσε  από το 27 κράτη μέλη
Keywords
Τυχαία Θέματα