Κομισιόν: Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων στην ενέργεια

14:22 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτρέπει τη μεταβατική δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες διατάξεις των αναπτυξιακών σχεδίων της Κύπρου για τον ενεργειακό τομέα σχετικά με τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ

για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα χορηγούμενα κρατικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών παραγωγής, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων για την αντικατάσταση της παραγωγικής ικανότητας. Αυτό θα συμβάλει στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.

Η συνολική αξία της αγοράς των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο εθνικό σχέδιο της Κύπρου ανέρχεται σε 194 εκατ. ευρώ. Αυτή η ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ώστε να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο όταν αυτό θα καταστεί διαθέσιμο στη Νήσο, και για να αποκατασταθεί η παραγωγή στην κεντρική μονάδα παραγωγής που κατεστράφη τον Ιούνιο 2011. Αν και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) είναι ο μοναδικός δικαιούχος των δωρεάν δικαιωμάτων, η Επιτροπή έκρινε ότι αυτά δεν θα ενισχύσουν τη δύναμή της στην αγορά. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, η ελευθέρωση της αγοράς, η ύπαρξη φυσικού αερίου στη Νήσο που θα επιτρέψει επενδύσεις από ιδιώτες παραγωγούς, και η μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που ανήκουν σε άλλους παρόχους θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του μεριδίου της αγοράς που έχει η ΑΗΚ και το οποίο σήμερα φθάνει στο 100%.

Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα πολιτικής του ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, οι επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο της Κύπρου θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής της μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Η Κομισιόν ενέκρινε παράλληλα σήμερα ανάλογο σχέδιο της Εσθονίας, θεωρώντας ότι δεν παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Το άρθρο 10γ της οδηγίας της ΕΕ για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων επιτρέπει σε ορισμένα κράτη μέλη να κατανέμουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων τους, για παράδειγμα με αναβάθμιση των υποδομών, καθιέρωση καθαρών τεχνολογιών και διαφοροποιώντας το ενεργειακό μείγμα.

Η Κύπρος και η Εσθονία είχαν υποβάλει τα εθνικά επενδυτικά τους σχέδια το Σεπτέμβριο 2011. Ήδη από

Keywords
Τυχαία Θέματα