Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των κατεχόμενων Δήμων κατά την Προεδρία

14:22 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με εκδηλώσεις, φωτογραφικές εκθέσεις και έντυπο υλικό, όπως την έκδοση ενός λευκώματος-χάρτη που απεικονίζει την τύχη των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ξένων επισκεπτών κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός παρουσίασε τις δράσεις της Επιτροπής για

την ανάδειξη της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομίας της Κύπρου, μιλώντας σήμερα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στη Δημοσιογραφική Εστία.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να προσπαθεί να κάνει διαφώτιση στην Ευρώπη, με τα μέσα που διαθέτει, αλλά όταν έρχεται η Ευρώπη στην Κύπρο να μην δείχνει τις πραγματικότητες της τουρκικής κατοχής στο νησί, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτή η πρακτική δεν είναι πειστική.

«Δεν είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι οι ξένοι που θα έρχονται στην Κύπρο δεν πρέπει να βλέπουν και την τραγωδία της Κύπρου», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση από την Επιτροπή, για προώθηση μέσω των διπλωματικών αποστολών επισκέψεων ξένων αξιωματούχων και επισήμων σε διάφορες κατεχόμενες περιοχές, όπως την Αμμόχωστο, για να έχουν εικόνα της κατάστασης, καθώς και να υπάρχει παρουσία των κατεχόμενων Δήμων στις διάφορες εκδηλώσεις της Προεδρίας για σκοπούς ενημέρωσης.

Είπε ότι η απάντηση της Κυβέρνησης στις κρούσεις της Επιτροπής είναι ότι στα πλαίσια της Προεδρίας της ΕΕ έχουν τεθεί όροι στην Κύπρο και ότι η καθιερωμένη πρακτική είναι η προεδρεύουσα χώρα να ασχολείται με τα γενικότερα προβλήματα της Ευρώπης.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η θέση αυτή είναι σεβαστή, συμπλήρωσε όμως ότι πρέπει «να εργαζόμαστε και για τα δικά μας συμφέροντα» και «όχι να καταστρέφουμε τα δικά μας συμφέροντα μεταξύ μας».

Εξάλλου, ο κ. Γαλανός είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα διοργανωθεί υπό το βαρύ κλίμα της προσφυγής της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, με αποτέλεσμα, όπως είπε, οι ξένοι που επισκέπτονται την Κύπρο να εστιάζουν στην οικονομική κατάσταση.

Συμπλήρωσε όμως ότι η τουρκική κατοχή παραμένει, ενώ είπε ότι η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων θα πράξει το καθήκον της με τις δυνάμεις που έχει, προσπαθώντας να προβάλει στους ξένους την κατάσταση που επικρατεί.

Ως προς τις εκδηλώσεις, ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο λεύκωμα-χάρτη που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 11 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton, όπου απεικονίζονται όλα τα θρησκευτικά μνημεία στα κατεχόμενα, καθώς και η σημερινή τους κατάσταση.

Το 24σέλιδο λεύκωμα θα συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες για τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία, όπως εκκλησίες, εξωκλήσια και μοναστήρια ενώ θα σημειώνεται και η θέση τους πάνω στον χάρτη με χρώμα που θα υποδηλώνει την σημερινή τους κατάσταση.

Ο κ. Γαλανός ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τα 512 θρησκευτικά μνημεία που σημειώνονται στο χάρτη, τα 23 είναι σήμερα κατεδαφισμένα, 327 μνημεία έχουν υποστεί βεβήλωση ή καταστροφή, 73 μνημεία χρησιμοποιούνται για ά

Keywords
Τυχαία Θέματα