Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της ανεργίας,λένε οι Οικολόγοι

12:02 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου δήλωσε την Τρίτη ότι σύμφωνα με την Eurostat, η ανεργία στην Κύπρο το Μάιο αυξήθηκε στο 10,8% του ενεργού πληθυσμού από 10,7% που ήταν τον Απρίλιο.

Σε δηλώσεις της, η κ. Χρυσοστόμου είπε πως «είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες εργοδότησης σε νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα νέους επιστήμονες, μέσα από προγράμματα ανάπτυξης και ιδιαίτερα του προγράμματος της «Πράσινης Ανάπτυξης».

«Το

Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει με δυσαρέσκεια το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες οι οποίες σημείωσαν τις μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις της ανεργίας στην Ευρωζώνη (από 7,5% το Μάιο 2011 στο 10,8% το Μάιο 2012)».

Η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι «η αύξηση της ανεργίας σε τόσο αλματώδη ρυθμό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει έξαρση του φαινομένου των απολύσεων εργαζομένων».

Πρόσθεσε ότι «οι άνεργοι είναι πλέον ώριμο εργατικό δυναμικό που δύσκολα μπορεί να βρει εργασία σε ένα εργασιακό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει η ανελαστικότητα και η έλλειψη κινητικότητας και ευελιξίας».

Η κ. Χρυσοστόμου είπε πως η Κύπρος «είναι μια μικρή χώρα και μπορεί σχετικά εύκολα να δημιουργήσει ευκαιρίες εργοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους (αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανέρχεται στο 25,4%)».

«Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση και οι άλλοι θεσμοί να παρακολουθούν απαθείς την ανεργία να κτυπά τους νέους. Περίπου ένας στους τέσσερις νέους δεν εργάζεται και ζει στην ανεργία», τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως «κυπριακοί αλλά και ξένοι οργανισμοί (ΑΝΑΔ, Greenpeace) με ειδικές μελέτες τους υποδεικνύουν ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν στον τομέα της Πράσινης Ανάπτυξης».

«Ποτέ επιτέλους θα γίνει κάτι γι’ αυτό;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα