Να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις καλεί την κυβέρνηση ο Ράιχενμπαχ

Στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, ο Ράιχενμπαχ έθεσε ως

προτεραιότητα στη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ εκτίμησε ότι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο.

Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, σημείωσε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου. Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

Για τη διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε πως ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα ενισχυθεί από Ολλανδούς τεχνοκράτες.

Το πρωί ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την Τετάρτη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απεμπλοκή πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί η ενεργοποίηση των δύο ταμείων που θα συσταθούν με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και του Μέσου Επιμερισμού, για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα